Home LIFESTYLE Onko Joulupukki yhä oleellinen kun puhutaan Suomen matkailun markkinoinnista?

Onko Joulupukki yhä oleellinen kun puhutaan Suomen matkailun markkinoinnista?

by Katja Presnal joulukuu 20, 2016

Joulupukkia on jo markkinoitu niin kauan, olisiko aika lopettaa?
Olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua jo vuosikymmenien ajan, ja turismin kannalta Suomen Joulupukki on nähty kahdella tavalla: joko että Joulupukki-markkinoinnilla mennään täysillä eteenpäin, tai sitä vähätellään, ja etenkin sanotaan että onhan Suomessa nyt muutakin nähtävää, ja lopetetaan jo tämä Joulupukki-markkinointi. No niinhän on että Suomessa on paljon muutakin, mutta se on se Lapin Joulupukki on matkaillut ympäri maailman (ihan oikeasti) kertomassa ihmisille Suomesta, ja nyt on melko helppo sanoa: Joulupukki-markkinointi on toiminut, ja maailmalla on vihdoin kuultu Suomesta, ja kaikki haluavat nyt Lappiin. Onneksi Joulupukki ei ole ainoa joka on lähtenyt maailmalle, myös Muumit ovat löytäneet faninsa ja sitten on tietysti Angry Birds. Niin. Nämä on siis kaikki mielikuvituksen tuotetta, ja niillä siis Suomea markkinoidaan.

Viimeisen parin viikon ajan olen seurannut keskusteluja joissa ulkomaalaiset bloggaajat ja yrittäjät ovat keskustelleet mihin haluavat vuonna 2017 matkustaa, tai jos saisivat mennä mihin tahansa maailmassa, mihin he matkustaisivat. Suomi on ollut tuttavieni listoilla kova sana. Kakslauttanen on yksi Instagrammissa eniten tutuksi tulleista paikoista koko Suomesta, ja se on monen listalla. Mielenkiintoista kuitenkin on… kukaan ei mainitse joulupukkia. Tai Muumeja tai Angry Birdsejä. Suomi on siis lyönyt läpi Suomena. Tai paremminkin: Lappi on lyönyt läpi Lappina.


Kuva: Ralph Lauren

Lapin turismi on kasvanut hurjaa vauhtia, Lapissa hotelliöitä myytiin 15% enemmän tänä vuonna, ja Rovaniemellä jopa 27% enemmän kuin vuotta aikaisemmin! Ulkomaalaisten vierailut ovat kasvaneet jopa 70%. Tiedän että monet Skimbaconkin (ulkomaalaiset) lukijat ovat jo käyneet Lapissa. Mutta on ollut mielenkiintoista myös nähdä, miten Lappi on koettu noin niin kuin yleisesti, Joulupukilla tai ilman. Ehkä suurin yllätys koko Joulupukki-markkinoilla on että nyt turistit ovat itseasiassa löytäneet itse Lapin kauneudessaan.

Mutta entäs sinä? Oletko sinä käynyt Lapissa moikkaamassa Joulupukkia?

Muutama vuosi sitten olin Nordic Bloggers’ Experiencessä mukana, jossa ulkomaalaisia bloggaajia tuli Suomeen tutustumaan, ja menin Lappiin kolmen Keski-Eurooppalaisen bloggaajan kanssa. Kaikki olivat kokeneita matkabloggaajia, mutta kyllä Lappi vaan hurmasi ja meni kaikkien mielestä yhdeksi parhaimmaksi paikoista joissa olivat käyneet. Kuulin samalla reissulla aika yllättävän yksinkertaisen mutta tehokkaan tavan jolla ulkomaalaisia turisteja on saatu kiinnostumaan Rovaniemen matkailusta. Ja itseasiassa se on niin hieno tapa, että sillä kirjaimellisesti pidetään Joulupukin taikaa yllä.


Ensin kävimme SantaParkissa, joka on maanalaiseen luolaan rakennettu jouluntaikaan keskittyvä elämyspuisto. Mistään huvilaite-ajeluista ei ole kyse, vaan paljon suloisemmasta puuhasta: piparkakun tekemistä, kalligrafiakoulua ja askartelua puuhariihessä. Joulupukkiakin pääsee tapaamaan. Liput maksavat 33 euroa aikuisilta, ja 27 euroa lapsilta, ja ei se ehkä ihan halvemmasta päästä ole, mutta jos ajattelee miten paljon vaikka ihan vaan elokuviin meneminen maksaa koko perheeltä, niin kyllä SantaParkista kuitenkin saa unohtumattoman elämyksen, joten hinta-laatusuhde on oikeastaan suhteellisen hyvä – jos siellä siis viettää useamman tunnin. Etenkin perheen pienemmille lapsille siellä oli paljon tekemistä.

SantaPark ei suinkaan ole ainoastaan lapsikeskeinen paikka; oma lempijuttuni oli Jääprinsessan Jääbaari, ja Jäägalleria, jossa tarjoiltiin hytisevän kylmiä drinksuja suoraan jäälaseista. Jos Jääbaari kuulostaa liika kylmälle, niin sampanjabaarista voisi löytyä sinulle sopiva paikka.

SantaPark on vierailun arvoinen jos on pieniä lapsia, mutta joulumieltä saa myös Joulupukin Pajakylässä, joka on ilmainen elämyskylä, josta löytyy Joulupukin Lomakylä (josta löytyy saunallisia lomamökkejä), kauppakeskus ja tietysti Joulupukki. Joulupukin Pajakylä löytyy Napapiiriltä, ja Joulupukki on tavattavissa ilmaiseksi! (Huom. Valokuvista joudut kyllä maksamaan aika suolaisen hinnan). Vaikka Joulupukin Lomakylä on turistipaikka, on se kokonaisuudessaan paikka, jossa suosittelen jokaisen käymään ainakin kerran elämässä. Jouluntaika elää siellä odottamattomalla tavalla, ja kyllä ainakin meikäläiseen tämä Joulupukki-markkinointi puri ihan täysillä. Miten sitä voisi olla uskomatta Joulupukkiin?

Joulupukin Pajakylän yksi suurimmista yllätyksistä minulle oli Joulupukin Pääposti. Joulupukin kirjeet on varmaan kaikille suomalaisille ihan tuttu juttu. Voit tilata kirjeen Joulupukilta suoraan Suomen Postista (tällä hetkellä se maksaa 7,90€). Kaikki nämä Joulupukin kirjeet sitten lähtevät Joulupukin Pääpostistä. En kuitenkaan ollut varautunut siihen millainen merkitys Joulupukin Pääpostilla on ennen siellä vierailua. Sinne itseasiassa tulee yli puoli miljoonaa kirjettä joka vuosi, ja niitä lähetetään joka maailman kolkasta, eri kielillä kirjoitettuna. Joulupukin Pääpostissa työskentelee neljä täysipäiväistä tonttua, tai siis Suomen Postin työntekijää, ja heidän tehtäviin mm. kuuluu kaikkien näiden kirjeiden lukeminen.

Niin ja se kaikista tärkein työ: postin tontut myös auttavat Joulupukkia vastaamaan näihin kirjeisiin, ja joka vuosi Joulupukin Pääpostista myös lähtee yli 30000 kirjettä ympäri maailman. Ja nämä eivät siis ole ainoastaan näitä tilattuja kirjeitä, vaan vastauksia kirjeisiin joissa lukee vaikka “Santa Claus, North Pole” vastaanottajana. Kysyin Joulupukilta kuka tämän homman oikein maksaa, mutta Joulupukki ei puhu rahasta tai brändeistä tai yhteistyökumppaneista. Suomen Postilta sain kuitenkin vastauksen: Posti ja Suomen valtio maksavat tämän toiminnan. Kyseessä ei ole ainoastaan tavasta pitää jouluntaikaa yllä, vaan tavasta markkinoida Suomea todella upealla tavalla. Ihan oikea kirje Joulupukilta on sydämellisempi ja toimivampi tapa markkinoida Rovaniemeä ja Suomea matkailukohteena kuin mikään ostettu mainoskyltti.

Yhä useampi ulkomaalainen vierailija tuleekin Rovaniemelle tapaamaan Joulupukkia, koska he haluavat nähdä paikan josta ovat saaneet henkilökohtaisen kutsukirjeen. Ihan uskomatonta Lapin taikaa, ja yksi ehkä maailman parhaimmista markkinointikikoista. Hyvä Suomi!

Joulupukki ehkä aloitti tämän Lapin matkailun edistämisen monta kymmentä vuotta sitten, mutta on kuitenkin tärkeää tajuta, että vaikka Joulupukki on hyvä gimmick, ja sellainen jota lähtee nyt vielä katsomaan kerran, ei pukkikaan yksin saanut ihmisryntäystä Lappiin aikaiseksi. Lappi on paljon muuta kuin Joulupukki, ja sen olemme nyt saaneet maailmalla läpi.

Lappi karulla kauneudellaan, revontulilla ja pohjoisen eksotiikalla on vientituote ihan itsessään. Useat kohteet, kuten Kakslauttanen, tai laskettelukohteet kuten Levi, Ruka ja Ylläs, ovat tehneet jo paljon töitä sen eteen että kun Joulupukki on saanut ihmiset Lappiin vierailulle – on siellä myös koettavaa ja nähtävää. Onneksi myös markkinoinnissa on osattu käyttää uusia keinoja hyväksi.

Destination Lapland esimerkiksi kertoo että livenä lähetetyt revontulet loistavat sosiaalisessa mediassa ja vievät viestiä Lapista maailmalle.

Sosiaalisessa mediassa meidän parhaalla revontulikuvalla on ollut 400 000 katsojaa ja normaalistikin hyvä kuva tavoittaa sellaiset 100 000 katsojaa.

Lappi on nyt löydetty maailmalla, ja Lapin turismi tulee vain kasvamaan seuraavien kymmenien vuosien aikana (jos siihen osataan jatkossakin panostaa oikein). Parasta tässä on että Lapista on tullut uusi ”Joulupukki” markkinointikeinona, ja nyt alamme näkemään seuraavaksi kasvua myös muualla Suomessa. Tärkeintä ehkä onkin että Lapin matkailusta otetaan nyt oppia muualla Suomessa, ja osataan näyttää minne muualle turistit voisivat tulla vierailulle. Lapissa on taikaa, ja revontulet roihuaa, mutta meillä on Suomessa niin paljon muutakin kuin Lappi. Mutta eihän sitä Joulupukkia nyt kannata unohtaa, Joulupukki tuo Suomeen vielä paljon euroja.

Jään mielenkiinnolla odottamaan Suomi-matkailun buumia koko Suomessa. Olen tulossa tammikuussa Suomeen, taas osana Nordic Bloggers’ Experience, ja olen menossa Ahvenanmaalle ulkomaalaisten bloggaajien kanssa. Joskus on ihan hyvä nähdä maamme kauneus ulkomaalaisen silmin.

Oletko jo käynyt Lapissa moikkaamassa Joulupukkia, mitä mieltä olet? Oletko sinä valmis Suomen matkailu-buumiin, vai haluatko pitää Suomen kauneuden ihan vain itselläsi?

Kauneudesta puheen ollen, lopetan postauksen näihin kuviin Lapista. Ralph Laurenin talven 2015-2016 kokoelman kuvat käytiin kuvaamassa Lapissa. Lappi esiintyi oikein edukseen myös muotikuvissa.


 

Lue lisää mitä tehdä Lapissa Skimbacon joulunumerosta.

Lähteet:
Lapin matkailun kolme pointtia: Joulupukki, revontulet ja Euroopan puhtain ilma
Lapin matkailu kasvussa – revontulet ja lumi vetävät turisteja pohjoiseen

Save

Voit tykätä myös näistä

26 comments

Virpi/Täynnä tie on tarinoita tammikuu 17, 2017 at 15:49

Itse olen niin kesäihminen, että hyvin harvoin löydän itseni haaveilemasta Lapin matkoista. Voihan sinne toki kesälläkin mennä, mutta tarkoitin että omat haavekohteeni ovat lämpimässä. Olen kuitenkin käynyt Lapissa ja tykkäsin kovasti ja itse asiassa nytkin mielessä on vähän käväissyt ajatus että olisipa kiva taas muutaman vuoden jälkeen. :)

Reply
Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi tammikuu 8, 2017 at 04:03

Itse kun tulen nimenomaan tuolta Rovaniemeltä, on sen eksotiikka silmissäni aika vähäistä :-)

Hienoa kuitenkin, että muut viihtyvät!

Reply
1 2

Leave a Comment