Home LIFESTYLE Onko Joulupukki yhä oleellinen kun puhutaan Suomen matkailun markkinoinnista?

Onko Joulupukki yhä oleellinen kun puhutaan Suomen matkailun markkinoinnista?

by Katja Presnal joulukuu 20, 2016

Joulupukkia on jo markkinoitu niin kauan, olisiko aika lopettaa?
Olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua jo vuosikymmenien ajan, ja turismin kannalta Suomen Joulupukki on nähty kahdella tavalla: joko että Joulupukki-markkinoinnilla mennään täysillä eteenpäin, tai sitä vähätellään, ja etenkin sanotaan että onhan Suomessa nyt muutakin nähtävää, ja lopetetaan jo tämä Joulupukki-markkinointi. No niinhän on että Suomessa on paljon muutakin, mutta se on se Lapin Joulupukki on matkaillut ympäri maailman (ihan oikeasti) kertomassa ihmisille Suomesta, ja nyt on melko helppo sanoa: Joulupukki-markkinointi on toiminut, ja maailmalla on vihdoin kuultu Suomesta, ja kaikki haluavat nyt Lappiin. Onneksi Joulupukki ei ole ainoa joka on lähtenyt maailmalle, myös Muumit ovat löytäneet faninsa ja sitten on tietysti Angry Birds. Niin. Nämä on siis kaikki mielikuvituksen tuotetta, ja niillä siis Suomea markkinoidaan.

Viimeisen parin viikon ajan olen seurannut keskusteluja joissa ulkomaalaiset bloggaajat ja yrittäjät ovat keskustelleet mihin haluavat vuonna 2017 matkustaa, tai jos saisivat mennä mihin tahansa maailmassa, mihin he matkustaisivat. Suomi on ollut tuttavieni listoilla kova sana. Kakslauttanen on yksi Instagrammissa eniten tutuksi tulleista paikoista koko Suomesta, ja se on monen listalla. Mielenkiintoista kuitenkin on… kukaan ei mainitse joulupukkia. Tai Muumeja tai Angry Birdsejä. Suomi on siis lyönyt läpi Suomena. Tai paremminkin: Lappi on lyönyt läpi Lappina.


Kuva: Ralph Lauren

Lapin turismi on kasvanut hurjaa vauhtia, Lapissa hotelliöitä myytiin 15% enemmän tänä vuonna, ja Rovaniemellä jopa 27% enemmän kuin vuotta aikaisemmin! Ulkomaalaisten vierailut ovat kasvaneet jopa 70%. Tiedän että monet Skimbaconkin (ulkomaalaiset) lukijat ovat jo käyneet Lapissa. Mutta on ollut mielenkiintoista myös nähdä, miten Lappi on koettu noin niin kuin yleisesti, Joulupukilla tai ilman. Ehkä suurin yllätys koko Joulupukki-markkinoilla on että nyt turistit ovat itseasiassa löytäneet itse Lapin kauneudessaan.

Mutta entäs sinä? Oletko sinä käynyt Lapissa moikkaamassa Joulupukkia?

Muutama vuosi sitten olin Nordic Bloggers’ Experiencessä mukana, jossa ulkomaalaisia bloggaajia tuli Suomeen tutustumaan, ja menin Lappiin kolmen Keski-Eurooppalaisen bloggaajan kanssa. Kaikki olivat kokeneita matkabloggaajia, mutta kyllä Lappi vaan hurmasi ja meni kaikkien mielestä yhdeksi parhaimmaksi paikoista joissa olivat käyneet. Kuulin samalla reissulla aika yllättävän yksinkertaisen mutta tehokkaan tavan jolla ulkomaalaisia turisteja on saatu kiinnostumaan Rovaniemen matkailusta. Ja itseasiassa se on niin hieno tapa, että sillä kirjaimellisesti pidetään Joulupukin taikaa yllä.


Ensin kävimme SantaParkissa, joka on maanalaiseen luolaan rakennettu jouluntaikaan keskittyvä elämyspuisto. Mistään huvilaite-ajeluista ei ole kyse, vaan paljon suloisemmasta puuhasta: piparkakun tekemistä, kalligrafiakoulua ja askartelua puuhariihessä. Joulupukkiakin pääsee tapaamaan. Liput maksavat 33 euroa aikuisilta, ja 27 euroa lapsilta, ja ei se ehkä ihan halvemmasta päästä ole, mutta jos ajattelee miten paljon vaikka ihan vaan elokuviin meneminen maksaa koko perheeltä, niin kyllä SantaParkista kuitenkin saa unohtumattoman elämyksen, joten hinta-laatusuhde on oikeastaan suhteellisen hyvä – jos siellä siis viettää useamman tunnin. Etenkin perheen pienemmille lapsille siellä oli paljon tekemistä.

SantaPark ei suinkaan ole ainoastaan lapsikeskeinen paikka; oma lempijuttuni oli Jääprinsessan Jääbaari, ja Jäägalleria, jossa tarjoiltiin hytisevän kylmiä drinksuja suoraan jäälaseista. Jos Jääbaari kuulostaa liika kylmälle, niin sampanjabaarista voisi löytyä sinulle sopiva paikka.

SantaPark on vierailun arvoinen jos on pieniä lapsia, mutta joulumieltä saa myös Joulupukin Pajakylässä, joka on ilmainen elämyskylä, josta löytyy Joulupukin Lomakylä (josta löytyy saunallisia lomamökkejä), kauppakeskus ja tietysti Joulupukki. Joulupukin Pajakylä löytyy Napapiiriltä, ja Joulupukki on tavattavissa ilmaiseksi! (Huom. Valokuvista joudut kyllä maksamaan aika suolaisen hinnan). Vaikka Joulupukin Lomakylä on turistipaikka, on se kokonaisuudessaan paikka, jossa suosittelen jokaisen käymään ainakin kerran elämässä. Jouluntaika elää siellä odottamattomalla tavalla, ja kyllä ainakin meikäläiseen tämä Joulupukki-markkinointi puri ihan täysillä. Miten sitä voisi olla uskomatta Joulupukkiin?

Joulupukin Pajakylän yksi suurimmista yllätyksistä minulle oli Joulupukin Pääposti. Joulupukin kirjeet on varmaan kaikille suomalaisille ihan tuttu juttu. Voit tilata kirjeen Joulupukilta suoraan Suomen Postista (tällä hetkellä se maksaa 7,90€). Kaikki nämä Joulupukin kirjeet sitten lähtevät Joulupukin Pääpostistä. En kuitenkaan ollut varautunut siihen millainen merkitys Joulupukin Pääpostilla on ennen siellä vierailua. Sinne itseasiassa tulee yli puoli miljoonaa kirjettä joka vuosi, ja niitä lähetetään joka maailman kolkasta, eri kielillä kirjoitettuna. Joulupukin Pääpostissa työskentelee neljä täysipäiväistä tonttua, tai siis Suomen Postin työntekijää, ja heidän tehtäviin mm. kuuluu kaikkien näiden kirjeiden lukeminen.

Niin ja se kaikista tärkein työ: postin tontut myös auttavat Joulupukkia vastaamaan näihin kirjeisiin, ja joka vuosi Joulupukin Pääpostista myös lähtee yli 30000 kirjettä ympäri maailman. Ja nämä eivät siis ole ainoastaan näitä tilattuja kirjeitä, vaan vastauksia kirjeisiin joissa lukee vaikka “Santa Claus, North Pole” vastaanottajana. Kysyin Joulupukilta kuka tämän homman oikein maksaa, mutta Joulupukki ei puhu rahasta tai brändeistä tai yhteistyökumppaneista. Suomen Postilta sain kuitenkin vastauksen: Posti ja Suomen valtio maksavat tämän toiminnan. Kyseessä ei ole ainoastaan tavasta pitää jouluntaikaa yllä, vaan tavasta markkinoida Suomea todella upealla tavalla. Ihan oikea kirje Joulupukilta on sydämellisempi ja toimivampi tapa markkinoida Rovaniemeä ja Suomea matkailukohteena kuin mikään ostettu mainoskyltti.

Yhä useampi ulkomaalainen vierailija tuleekin Rovaniemelle tapaamaan Joulupukkia, koska he haluavat nähdä paikan josta ovat saaneet henkilökohtaisen kutsukirjeen. Ihan uskomatonta Lapin taikaa, ja yksi ehkä maailman parhaimmista markkinointikikoista. Hyvä Suomi!

Joulupukki ehkä aloitti tämän Lapin matkailun edistämisen monta kymmentä vuotta sitten, mutta on kuitenkin tärkeää tajuta, että vaikka Joulupukki on hyvä gimmick, ja sellainen jota lähtee nyt vielä katsomaan kerran, ei pukkikaan yksin saanut ihmisryntäystä Lappiin aikaiseksi. Lappi on paljon muuta kuin Joulupukki, ja sen olemme nyt saaneet maailmalla läpi.

Lappi karulla kauneudellaan, revontulilla ja pohjoisen eksotiikalla on vientituote ihan itsessään. Useat kohteet, kuten Kakslauttanen, tai laskettelukohteet kuten Levi, Ruka ja Ylläs, ovat tehneet jo paljon töitä sen eteen että kun Joulupukki on saanut ihmiset Lappiin vierailulle – on siellä myös koettavaa ja nähtävää. Onneksi myös markkinoinnissa on osattu käyttää uusia keinoja hyväksi.

Destination Lapland esimerkiksi kertoo että livenä lähetetyt revontulet loistavat sosiaalisessa mediassa ja vievät viestiä Lapista maailmalle.

Sosiaalisessa mediassa meidän parhaalla revontulikuvalla on ollut 400 000 katsojaa ja normaalistikin hyvä kuva tavoittaa sellaiset 100 000 katsojaa.

Lappi on nyt löydetty maailmalla, ja Lapin turismi tulee vain kasvamaan seuraavien kymmenien vuosien aikana (jos siihen osataan jatkossakin panostaa oikein). Parasta tässä on että Lapista on tullut uusi ”Joulupukki” markkinointikeinona, ja nyt alamme näkemään seuraavaksi kasvua myös muualla Suomessa. Tärkeintä ehkä onkin että Lapin matkailusta otetaan nyt oppia muualla Suomessa, ja osataan näyttää minne muualle turistit voisivat tulla vierailulle. Lapissa on taikaa, ja revontulet roihuaa, mutta meillä on Suomessa niin paljon muutakin kuin Lappi. Mutta eihän sitä Joulupukkia nyt kannata unohtaa, Joulupukki tuo Suomeen vielä paljon euroja.

Jään mielenkiinnolla odottamaan Suomi-matkailun buumia koko Suomessa. Olen tulossa tammikuussa Suomeen, taas osana Nordic Bloggers’ Experience, ja olen menossa Ahvenanmaalle ulkomaalaisten bloggaajien kanssa. Joskus on ihan hyvä nähdä maamme kauneus ulkomaalaisen silmin.

Oletko jo käynyt Lapissa moikkaamassa Joulupukkia, mitä mieltä olet? Oletko sinä valmis Suomen matkailu-buumiin, vai haluatko pitää Suomen kauneuden ihan vain itselläsi?

Kauneudesta puheen ollen, lopetan postauksen näihin kuviin Lapista. Ralph Laurenin talven 2015-2016 kokoelman kuvat käytiin kuvaamassa Lapissa. Lappi esiintyi oikein edukseen myös muotikuvissa.


 

Lue lisää mitä tehdä Lapissa Skimbacon joulunumerosta.

Lähteet:
Lapin matkailun kolme pointtia: Joulupukki, revontulet ja Euroopan puhtain ilma
Lapin matkailu kasvussa – revontulet ja lumi vetävät turisteja pohjoiseen

Save

Voit tykätä myös näistä

26 comments

Paula - Viinilaakson viemää tammikuu 7, 2017 at 13:51

Kyllä Lappi ja joulupukki on varmasti Suomen yksi myyntivaltti, ja todella eksoottinen asia monelle. Minua mietityttää tuo Kakslauttanen. Se tuntui mielenkiintoiselta paikalta kunnes luin arvosteluja. Ihmiset olivat ihan raivona kun olivat saaneet siellä todella huonoa palvelua. Työntekijät eivät olleet suomalaisia, eivätkä myöskään puhuneet kunnolla englantia. Ja paikka on tosi kallis! Siinä kyllä viedään Suomi -kuvaa alaspäin lujaa jos tuollaisessa paikassa ei osata palvella asiakkaita.

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta tammikuu 7, 2017 at 12:14

Nyt on kyllä ollut suomalaisessa mediassa tosi paljon esille Suomen/Lapin sijoitukset kaikissa matkailumedioiden listauksissa. Mielestäni täällä on tilaa niin joulupukille kuin Lapin markkinoinnille itsessään. Kyllähän Loch Nessiä monet matkustavat katsomaan, ja sitä ei tietääkseni todistettavasti ole koskaan edes näkynyt, toisin kuin Joulupukkia. ;)

Reply
Merja / Merjan matkassa tammikuu 7, 2017 at 11:14

Lapsiperheille joulupukki on se juttu, mutta muut matkailijat viehättyvät Lapin luonnosta ja poroista enemmän kuin joulupukista. Aika makeita nuo muotikuvat!

Reply
Ella - Matkalla kaiken aikaa tammikuu 7, 2017 at 09:01

Ehdottomasti toivoisin, että matkailijat löytäisivät Suomen yhä paremmin, ja suuntaisivat myös ”perinteisimpien” kohteiden ulkopuolelle. Etelä-Suomestakin löytyy ihanaa luontoa, joten esim. Helsinki-Vantaan transfer-asiakkaille voisi myydä retkeä Nuuksioon tms.

Reply
Mira / Exploras tammikuu 7, 2017 at 05:13

Minäkin haluan tuollaiseen idylliseen postikortti-Lappiin, oikea Joulupukki on vielä näkemättä. Tuo matka on ajatuksissa, mutta hinnat vähän hirvittävät – ulkosuomalaisella kun ei ole edes kunnon talvivaatteita ;)

Reply
Anna | Muuttolintu.com tammikuu 6, 2017 at 19:39

Ihan mahtavaa, että Suomi aletaan huomata matkaajien keskuudessa ja muutenkin kuin joulupukin takia. Joulupukki ei nimittäin olisi kyllä itsellenikään se ensimmäinen asia, minkä takia Lappiin lähtisin. En ole joulupukkia käynyt morjestamassa, aussimieheni sen sijaan kävi, eikä kyllä tainnut elämykseen ihan hirveästi ihastua. Yksi parhaista asioista hänen mukaansa Suomessa matkailumaana on se, että se on niin rustic kokemus saunoineen ja mökkeineen, siis maalaismainen näin paremman suomennoksen puutteessa. :)

Reply
Lotta | Watia.fi tammikuu 6, 2017 at 08:14

Lappi on ihana. Se on jäänyt talvella vielä näkemättä, mikä on sääli, mutta kesällä olen useasti käynyt joulupukkiakin morjenstamassa. Nyt on tosiaan saanut seurata, kuinka monet ulkomaalaiset matkabloggaajat yms. ovat kiinnostuneita matkustamaan Suomeen tänä vuonna. Aivan mahtavaa. Mielenkiintoista tuo, että joulupukille menee kirje perille vain kirjoittamalla ”joulupukki, pohjoisnapa”. Siis että se oikeasti tulee meidän joulupukille. Mahtavaa, että noita kirjeitä jaksetaan lukea ja niihin jaksetaan vastata!

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 14:19

No eikö ole upeaa miten muutkin haluavat Suomeen? Ja toi kirje-juttu on siis niin priimaa!!

Reply
Kohteena maailma / Rami tammikuu 6, 2017 at 07:35

Ei kyllä joulupukista kannata luopua, sille on edelleen kysyntää. Ongelmana ehkä on ollut se, että ei ole tehty siitä tunnusnumeroa ison maailman tyyliin. Joka tapauksessa joulupukki ja Suomi kuuluu yhteen matkailumarkkinoinnissa.

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 14:17

Joo, olen samaa mieltä. Se on toiminut hyvin, ja siinä mielessä hyvin että nyt Suomi tunnetaan paljon muustakin kuin vain Joulupukista.

Reply
Outi tammikuu 5, 2017 at 13:30

Tervetuloa Suomi-buumi ja turistit! Kansainvälisyydestä ei kai ole mitään haittaa. Paitsi että täytyisi varmaan itse ensin päästä sitten lapsuusvuosien kunnolla kokemaan tuo Lapin taika. Sankat turistimassat kun saattavat nostaa Lapinmatkailun hintaa ykskaks yllättäen vieläkin korkeammaksi. Nytkin on jo halvempaa lähetä Keski-Eurooppaan kuin Lappiin, mikä on sinänsä sääli. Voisikohan sieltä saada suomalaisuusalennusta? :D

Reply
Katja Presnal tammikuu 5, 2017 at 15:22

No ne hinnat on jo aika korkeita! Olet oikeassa, Keski- ja Etelä-Eurooppaan on halvempi lähteä. Toivottavasti turismi on pysyäkseen Lapissa/Suomessa, ja sitä pystytään kehittämään kestävällä tavalla ja niin että se pysyy järkeän hintaisena.

Reply
Teija / Lähdetään Taas tammikuu 5, 2017 at 10:06

Joulupukki ei ollut kotona, kun kävimme Lapissa kesällä. Joku joulupukin talo oli Saariselän keskustassa, mutta siellä oli juhannusta ennen yhtä ravintolaa lukuunottamatta aikalailla kaikki kiinni. Lappi on kyllä ihana ja sitä todella pitää huutaa koko maailmalle.

Reply
Emma / Mutkia Matkassa tammikuu 5, 2017 at 07:06

Tuskin Joulupukki yksin tai joulupukin käyttäminen markkinoinnissa takaa turistilaumoja Lappiin. Kyllä se on se luonto, talvi ja lapin taika. Mutta tietysti joulumatkailussa (etenkin lapsiperheiden joulusesongin matkoissa) on joulupukilla taatusti lisäarvoa.

Reply
Katja Presnal tammikuu 5, 2017 at 15:22

Olen samaa mieltä!

Reply
Terhi / Muru Mou tammikuu 4, 2017 at 18:49

En ole käynyt moikkaamassa joulupukkia Lapissa, mutta talvinen Lappi muuten kyllä kiinnostaisi lomapaikkana. Itse asiassa olikin juuri kaverin kanssa puhetta, jos menisimmekin Lappiin viettämään seuraavaa joulua. Joulupukille kirjoittaminen oli lapsena jokajouluinen traditio, ja olihan se hienoa saada vastauskirje! :)

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua tammikuu 4, 2017 at 14:06

Moni ei ulkomailla edes tiedä, että joulupukki on Suomesta. Ja onhan niitäkin, jotka eivät tiedä, missä Suomi edes on.
On jotenkin tosi liikkistä, että noihin joulupukin kirjeisiin vastataan ja se jos mikä on todella upeaa markkinointia! Tai ainakin se tuo hyvän mielen sekä lapselle että vanhemmille ja sitä kautta tieto leviää ystäville jne. Eri asia, kuinka monella oikeasti on varaa tulla käymään Lappiin.
Itse Pajakylä on musta vihonviimeinen turistirysä (siellä luolassa en ole käynyt), mutta Lapissa ja hienoissa tunturimaisemissa on tietysti taikaa.

Reply
Pirkko / Meriharakka tammikuu 3, 2017 at 05:42

Lapin matkailu on selvästi jonkinlaisessa murroksessa, kun kysyntää useammalta suunnalta riittäisi, mutta kausityövoima- ja välillä majoituskysymyksetkin taitavat olla aika vaikeita asioita!

Reply
Heidi/Himomatkaajan Turinoita tammikuu 3, 2017 at 04:23

Mahtavia kuvia! Tyttäreni lähetti aikoinaan Joulupukille kirjeen keväällä ja kesällä joulupukki vastasi, lähettämällä piirretyn kuvansa, jossa hän on kokovartalouikkareissa veneessä tonttulakki päässä. Lomalla! :)
Oli kova juttu niin äidille kuin tyttärellekin. Ja parasta PR:ä ns. Joulupukki-brändille, koska pukki ”on olemassa” myös jouluajan ulkopuolella.

Reply
sari tammikuu 2, 2017 at 13:40

Mielestäni ehdottomasti tarvitaan joulupukki yhtenä vetonaulana. Vaikka onhan lapissa muutakin niin talvella kuin kesällä. Me olemme kerran käyneet joulupukin majalla mutta eipä ollut tuo paikalla,

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana tammikuu 2, 2017 at 06:16

Varmasti mielenkiintoista seurata ulkosuomalaisena matkabloggajana kuumana vellovaa Suomi- ja joulupukkikeskustelua. Muotikuvat oli kyllä melko makeita ”eksoottisessa” lapissa. On siinä varmasti jotain taikaa.

Olen kyllä tosi nolo, mutta mä kävin ekan kerran kunnolla Lapissa vasta kolme vuotta sitten! Silloin ei joulupukkia näkynyt. :)

Reply
Veera tammikuu 2, 2017 at 06:12

Mä olen käynyt lapsena ja teininä useita kertoja tuolla napapiirin joulupukin kylässä. Oli se ja muukin Lappi jo silloin 15-20 vuotta sitten täynnä turisteja eli ei kai se mikään uusi buumi ole. En vaan tiedä, että onko joulupukin kiinnostavuus vähentynyt ja kuinka moni tulee tänne muista syistä. Haluisin kokeilla noita lasi-igluja kyllä joskus, en ole itse Lapissa käynyt 15 vuoteen ja uusintareissu on suunnitteilla. Tosin olen menossa sinne kesäkaudella, koska majoitus ja lennot on nyt kalleimmillaan, kun suomalaisten talviurheilijoiden lisäksi sinne tunkee ne kaikki turistilaumat.

Reply
Sateenmuru tammikuu 1, 2017 at 18:13

Hienoja kuvia ja mielenkiintoinen teksti!

Reply
Stacy Siivonen tammikuu 1, 2017 at 17:17

Vaikea uskoa mihinkään buumiin kun Lapista on ihan pirun vaikea löytää majoitusta, kun ei ole paljon hostelleja eikä mitään. On aika nolo koko joulupukki, kun Suomessa on pääministerinä sellainen pukki, joka pikemminkin haluaisi kahmia kaikki lahjat itselleen. En myöskään näe mitään ihmeellistä jossain Kakslauttasessa. Toki minä kuumotun Lapista, mutta ne mestat, jotka minua kuumottavat ovat ihan muualla kuin joulupukin pajakylässä tai Kakslauttasessa. Kakslauttasen kuin googletin, niin tuo iglu tuli ensimmäisenä. Suomalaisena toki tiedän, että revontulien tai edes tähtikirkkaan yön esiintymisen varmuus on vähän niin tai näin. Joulupukki on kyllä varmempi nakki kuin revontulet.

Reply
1 2

Leave a Comment