Home KATJAN PÄIVÄKIRJA 2016 matkavuosi toi vähemmän reissuja, mutta enemmän mielenrauhaa

2016 matkavuosi toi vähemmän reissuja, mutta enemmän mielenrauhaa

by Katja Presnal tammikuu 5, 2017

Hei!!!! Mä olen taas mukana Instagram Travel Thursdayssä!! Aloitin #IGtravelThursday projektin yhdistämään matkailijoita kun kirjani Instagramista julkaistiin 2014, ja julkaisimme myös englanniksi viikottaisia postauksia, mutta noin vuoden jälkeen homma hiipui muiden juttujen takia. Sydämellinen kiitos kaikille jotka Suomessa ovat yhä pitäneet IGTT:ä voimassa, ja olen seurannut kaikkien kuvia Instassa, vaikka blogien puolella olenkin ollut hieman ulkona. Nyt entistä innokkaampana palaan siis IGTT:n pariin! Kurkkaathan ihanat Muru Mou ja Travellover IGTT emännät!

Yksi ehkä suurimmista syistä miksi oma Instagrammaaminen on jäänyt viimeisen parin vuoden verran jo vähemmälle on koska en ole matkustanut yhtä paljon kuin edeltävinä vuosina, jolloin tuli matkustettua melkein joka kuukausi. Kaksi vuotta sitten muutimme Ruotsista New Yorkiin, ja sieltä muutimme noin vuosi sitten Nova Scotiaan Kanadaan. Tämän kuukauden IGTT:n aiheena on vuoden 2016 matkat, ja täytyy sanoa on erittäin Nova Scotia-painotteista, koska olemme täällä ihanassa paikassa vain muutaman vuoden, ja haluamme nauttia siitä ajasta täysillä.

Vuosi alkoi Nova Scotiaan saapumisella

Ajoimme New Yorkin osavaltiosta Nova Scotiaan, ja matkalla pysähdyimme Lake Placidissa ennen rajan ylitystä, ja sieltä jatkoimme matkaa Montrealiin, jossa olimme kaksi yötä, ja sieltä Quebec Cityyn yhdeksi yöksi, ja sitten joulua viettämään St. Andrews By-the-Sea-nimiseen pieneen kalastajakylään New Brunswickiin, josta vuoden vaihteessa jatkoimme matkaa ja vihdoin saavuimme tänne Halifaxiin, Nova Scotiaan.

Vaikka matkoja ei vuonna 2016 ollut yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina, niin syy oli myös siinä että hotelli-elämästä oli ihanaa ottaa hieman irtiottoa, ja viettää enemmän aikaa kotona. Vuodesta 2015 koko perhe nukkui hotelleissa yli kolmen kuukauden ajan, ja myös 2016 aloitettiin asumalla hotelli-sviitissä täällä Halifaxissa kuusi viikkoa ennen kuin löysimme talon ja pääsimme muuttamaan. Tämä nomadi-elämä voi kuulostaa eksoottiselta, mutta viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana ollaan asuttu kolmessa maassa, ja lapset ovat kuitenkin jo teini-iässä, ja käyvät ihan normaalia koulua koko ajan, niin pakko jotenkin koittaa myös normalisoida tätä elämää. Yksi keino muuten oli se ettei koko kuuden viikon hotelli-asumisen ajan täällä Halifaxissa käyty kuin kerran hotellin ilmaisella aamiaisella (joka ei ollut kovinkaan terveellinen).

Halifaxiin oli myös helppo rakastua saman tien. Olen Turun seudulta kotoisin, ja opiskeluaikoina asuin Helsingissä, ja merenläheisyys on aina ollut tärkeä, mutta vuoden 1997 jälkeen en ole asunut meren rannalla. Halifax on satamakaupunki Atlantin rannalla, ja on se kumma miten ihanalle tuntuu kun välillä on koko kaupunki sumuisena, tai miten se lokkien rääkyminen vaan kuulostaa niin kotoisalta, ja puhumattakaan miltä tuntuu kun lumipyry iskee naamaan Atlantilta pyryttäessä. Ehkä hassulta kuulostaa, mutta täällä on niin kotoista, että mulle oikeasti tuli ihan oikea koti-ikävä. Tänä vuonna tulee täyteen 20 vuotta siitä kun muutin Suomesta, ja ehkä se on se mun maksimi.

Orlando, Florida

Teimme koko perheen kanssa ainoastaan yhden ulkomaan matkan viime vuonna. Kävimme Orlandossa ja tarkemmin DisneyWorldissä, ja osallistuin Disney Social Media Moms Celebration-konferenssiin josta hieman jo kirjoitinkin, ja samalla nautimme VIP-kohtelusta DisneyWorldissä koko perheen voimin. Tuo konferenssi on aina herkkua juuri tuon VIP-kohtelun ansiosta, ja emme olleet muutamaan vuoteen DisneyWorldissä käyneet, niin oli kiva mennä nyt kun lapset ovat jo teinejä.

Yhdellä tavalla päästiin kyllä ”kiertämään koko maailma” sillä reissulla, kiertämällä Epcotin World Show Case. Epcot on yhä meidän lempihuvipuisto Orlandossa, ja etenkin nyt kun lapset ovat vanhempia ja ollaan matkusteltu sen verran muuallakin, niin oli kiva nähdä Epcot uudelleen ja verrata niihin ihan oikeisiin maihin joissa ollaan matkusteltu, ja Epcotissa vietettiinkin kaksi päivää ihan vain muistelemalla vanhoja reissuja. Niin, ja Epcotissa on ihan ehdottomasti DisneyWorldin parhaimmat ruuat, se ehkä myös hieman vaikuttaa miksi se on meidän lempihuvipuisto.

Epcotin Norjasta löysin muuten Helly Hansenin vaatteita lapsille, ja Fazerin suklaata koko perheelle. Olin niin innoissani etten huomannut edes katsoa hintoja ostaessa, ja vasta kotona huomasin että Fazerin sinisistä levyista tuli maksettua yli kolme kertaa mitä Suomessa ruokakaupassa. Taas yksi todistus siitä miten Suomi-ikävä sai tekemään harkitsemattomia tekoja. Mutta olihan ne sen arvoisia, hah.

NYCin kautta Ruotsiin

Lähdimme kesäkuussa Matt’n kanssa ensimmäistä kertaa ihan kahdestaan pidemmälle reissulle. Se tässä nomadi-elämässä on myös huonona puolena, että sukulaisia ei näe usein, ja ei ole myöskään lapsille ollut mummoja tai muita sukulaisia mahdollisena lapsenvahtiapuna lähistöllä. Mutta nyt lapset ovat jo niin vanhoja että selviäisivät melkein keskenäänkin, ja ajattelen melkeinpä niin päin että se oli meidän lahja amerikkalaisille isovanhemmille että annoimme heidän tulla kahdeksi viikoksi lasten kanssa tänne keskenään. Joten minä ja Matt lähdimme Volvon ja Visit Swedenin kanssa yhteistyössä tehdylle reissulle Ruotsiin. Ja paras tapa oli lentää Ruotsiin Nykin kautta ja tehdä kaupunkiin pikavisiitti, totta kai.

Olemme asuneet New Yorkin osavaltiossa kolmella eri paikkakunnalla, ja kun asuimme lähempänä New York Cityä, niin se tuli kolmen ja puolen vuoden aikana aika tutuksi, ja se tuntuu yhdeltä ”kodilta.” Muistan että aikoinaan oli kiva käydä Suomessa lomalla kääntymässä, ja tajuta että kiva paikkahan tämä on, mutta kiva kun asun nyt muualla. Tällä kertaa tuli Nykissä samanlainen olo. Yhä yksi lempikaupungeistani, mutta ei se ole tällä hetkellä mun juttu.

Göteborg sen sijaan oli samantien mun juttu. Vaikka asuttiin Linköpingissä kolme vuotta, jostain syystä ei koskaan tehty reissua Göteborgiin, ja täytyy myöntää: Länsi-Ruotsi on kyllä upea! Täytyykin jossain vaiheessa laittaa suosituksia meidän reissulta, mutta yksi paikkakunta joka meni heti lempipaikka-listalleni on Fjällbacka. Olisin vaikka muuttanut sinne samantien. Harmi vaan että siellä on talot samoissa hinnoissa tai osittain jopa kalliimpia kuin Tukholmassa!

Telttailemaan!

Kesän seikkailuksi lasten kanssa, lähdimme telttailemaan.

Meillä viimeiset kaksi vuotta ovat olleet yksinkertaisemman elämän hakua, ja ollaan kotona keskitytty todella terveellisempään elämäntapaan, syödään lihaa huomattavasti vähemmän, ja ollaan ihan hurahtaneita eteeristen öljyjen käyttöön. Myönnän että me ei olla koskaan oltu mikään patikoiva ulkoilu-perhe, vaikka siis ollaan asuttu vuoristossa, ja koiran kanssa nyt tulee tehtyä kävelyitä sun muuta. Mutta siis meidän perhe mieluiten lähtee Italiaan ottamaan kokkailutunteja tai tekee pidempiäkin kävelyretkiä kun tietää että kohteena on vaikka hyvä ravintola… Joten se että meidän perhe lähtee telttailemaan, se on iso juttu. Etenkin kun meillä ei etukäteen ollut mitään kamppeita, ja minimalistina koitamme ostaa mahdollisimman vähän tavaraa noin niin kuin muutenkin.

Nova Scotian pohjoisosassa on Cape Breton Island, ja saaren ympäri kulkee kuuluisa Cabot Trail-tie, jossa on kolmesataa kilometriä upeita merimaisemia. Käytimme tietysti Instagrammia avuksi missä on parhaimmat näköalat, ja minne kannattaa lähteä telttailemaan, ja valitsimme ihan kaikista pohjoisimman kärjen koko Nova Scotiasta. Telttailimme Meat Cove-nimisessä paikassa, ja teltan pystytimme niin että aamu-aurinko Atlantilta herätti katsomaan aivan ihania maisemia.

En telttaile usein, mutta silloin kun telttailen, niin kyllä se on aika priimaa.

Kotikuntarakkaus

Siinä ne meidän harvat reissut sitten olivatkin. Itsestä tuntuu että matka-köyhä vuosi, mutta tulihan sitä jossain edes käytyä. Olemme ihan oikeasti nauttineet elämästä täällä Nova Scotiassa, ja vuoteen on mahtunut monia elämyksiä täällä Halifaxissa tai lähistöllä.
Cabot Trailin ja Cape Bretonin lisäksi yksi suosituimmista turistikohteista on Peggy’s Cove kalastajakylä, joka on meiltä noin kolmen vartin ajomatkan päässä. Useana lauantaina ollaan ajettu sinne ihailemaan maisemia, ja ahem, nauttimaan meren herkuista. Muutamana aamuna ollaan myös herätty aikaisin jotta ollaan nähty auringonnousu Peggy’s Covessa, ja muutamina kertoina oltu rannalla katsomassa kun aurinko laskee. Peggy’s Covessa kun voi seurata aurinkoa horisontista toiseen.

En ole ainoa joka tykkää Peggy’s Covesta, kaikki 9 suosituinta Instagram-kuvaani vuodelta 2016 ovat Peggy’s Covesta.

Viime vuosi oli hiljainen matka vuosi, mutta pysähtyminen antoi hyvän mahdollisuuden keskittyä kuuntelemaan omaa itseä, ja mitä elämältä seuraavaksi haluamme, ja miettimään mihin perheen kanssa seuraavaksi suunnataan. Olemme muuttaneet lähinnä Matt’n uran takia viimeiset 19 vuotta, ja muuttaneet noin kahden vuoden välein. Itse olen sen lisäksi matkustanut paljon omien töiden ja matkabloggaamisen takia. Olen kiitollinen seikkailuista, mutta osa elämäntapaamme on että aamuisin yhä joskus herään enkä ensimmäiseksi muista missä maassa me nyt taas asutaankaan, ja missä olen. On meillä aikaisemminkin ollut hiljaisempia vuosia, jolloin ei olla matkusteltu paljon, ja ne ovat kyllä aika tarpeellisia omasta mielestäni. Lapsiltamme kun kysyy missä on ”koti” – heillä ei ole siihen vastausta, kaikki kolme ovat jopa syntyneet eri maissa. Kuulostaisiko sinun mielestä hyvältä ajalta palata Suomeen? Minusta kuulostaa.

Kerro oma tarinasi

Missä sinä kävit viime vuonna? Kerro oma matkatarinasi ja luethan muidenkin matkatarinat!


Save

Voit tykätä myös näistä

20 comments

Laura / Laura's Itinerary tammikuu 29, 2017 at 04:19

Mahtavaa, että olet taas vahvuuksissa! Ja wau, olet IGTT:n perustaja! Kuinka mahtavaa! Kiva tutustua blogiisi! Kivaa reissuvuotta 2017!

Reply
Travelloverin Annika tammikuu 20, 2017 at 16:34

Ihanaa saada IGTT:n äiti mukaan kampanjaan!

Sano mitä sanot, mutta ihanimmat kuvat ovat ihan siitä kotinurkiltasi! Peggy’s Cove, Nova Scotia ja oikeasti siis koko Kanada on minulle täysi mysteeri. Joskus pitäisi siihenkin maahan tutustua.

Reply
Heidi / Maailman äärellä tammikuu 10, 2017 at 03:38

Kyllä matkavuotesi minun silmiini vaikuttaa oikeinkin aktiiviselta. Kanada on yksi suurista haavekohteistani, joten tällainen lähimatkailu Kanadassa kelpaisi todella. Erityisesti Peggy’s Cove näyttää super söötiltä, joten en ihmettele yhtään tykkäysvyöryä Instassa. Mekin teimme vuosien tauon jälkeen viime kesänä telttaretken. Lainasimme kummipijalta (halpa)teltan, veneilimme saareen ja pystytimme teltan tietysti saaren korkeimmalle kohdalle niin, että oviaukosta saisi ihailla nousevaa aurinkoa. Loppujen lopuksi en sitten osannut teltassa juuri nukkua, mutta mitäpä se nukkumattomuus kauniina kesäyönä haittaa. Mukvaa oli, ja muistot kultaavat myös ne reissun epämukavuudet. Suomesta katsottuna Ruotsi on niin lähellä, että sinne tosi harvoin tulee lähdettyä. Vaikka olisihan sielläkin varmasti vaikka mitä ihanaa. Ihanaa alkanutta vuotta sinulle Katja!

Reply
Ansku BCN tammikuu 9, 2017 at 13:27

Peggy’s Cove näyttää houkuttelevalta, ja piti googlata, että mihin se tarkalleen ottaen sijoittuu! Kanada, myös Nova Scotian seutu, on ollut pitkään meidän haaveissa, sillä mies kävi siellä opiskelijavaihdossa nuorena poikana, mutta maa on minulta vielä käymättä :). Mukavaa vuoden alkua!

Reply
Jonna / Lempipaikkojani tammikuu 9, 2017 at 05:29

Olipa hauska kuulla, että sinä olet ollut perustamassa #IGTT -kamppanjaa! Hieno juttu! Minä olen Instagrammissa suht tuore (tai tuore olen vielä blogimaailmassakin), mutta olen koukuttunut siihen yllättävän nopeasti. Aivan mahtava kanava jakaa matkailuinspiraatiota. Näistä sinun kuvistasi olen samaa mieltä kuin seuraajasi, Peggy’s Coven kuvat ovat todella upeita! Minäkään en muuten osaa oikein laskea Saksassa matkailua matkailuksi, koska asun täällä (jo viidettä vuotta). Samaten matkat Suomeen (n. 2 x vuosi) eivät ole matkoja, koska sinnehän mennään tapaamaan perhettä, sukua ja ystäviä! Näin ollen tuntuu, etten matkusta juuri lainkaan.

Reply
Noora | Kerran poistuin kotoa tammikuu 8, 2017 at 05:43

Hauskaa, että vaikka asutaan ihan eri puolilla maailmaan, niin meidän viime vuoden reissuihin on mahtunut monta samaa kohdetta. Mäkin kävin viime vuonna Montrealissa, Quebecissa, Orlandossa sekä New Yorkissa :) Göteborgiin en ole vielä ehtinyt, mutta toivottavasti se mahtuisi vaikka tämän vuoden kohteisiin! Ruotsiin ylipäätään olen varsin rakastunut, enkä siellä ole vielä törmännyt yhteenkään ankeaan kaupunkiin. Halifaxiin ja ympäristöön haluaisin joskus käymään, kuvien perusteella uskon että viihtyisin siellä varmasti!

Reply
Merja / Merjan matkassa tammikuu 6, 2017 at 15:27

Orlando on tuttu yli 20 vuoden takaa, kun miehen kanssa vietettiin Floridassa pari viikkoa ja sillä reissulla myös Orlandossa vietettiin aikaa. Eipä silloin vielä tiedetty, että mukana oli salamatkustaja. Olin raskaana, mutta se selvisi vasta matkan jälkeen kotona. Nyt rakkauspakkaus on jo aikuinen :) Hienoa, että olet aikoinaan IGTT:n perustanut.

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 18:00

Me vietiin tytöt DisneyWorldiin kun olivat 2v ja 3kk…. ja unohtui tietyt jutut kotiin. 9kk:n päästä meille sitten syntyikin poika. Kyllä siellä jotain taikaa on :)

Reply
Mika / Lähtöportti tammikuu 6, 2017 at 14:42

Iso kiitos Instagram Travel Thursdayn perustamisesta, koska en tiedä olisinko koskaan alkanut julkaisemaan matkakuvia Instassa ilman IGTT:n antamaa inspiraatiota. Omassa tapauksessani Instagram puolestaan lopulta johti matkablogin aloittamiseen, joten sillä on ollut suuri merkitys.

Olen aina asunut Suomessa ja vieläpä samalla paikkakunnalla, joten en tiedä millaiselta ulkomailla asuminen tuntuu. Omasta näkökulmastani ulkomailla asuva on tavallaan ”jatkuvasti matkalla”, mutta todellisuudessa asia on varmasti parissakymmenessä vuodessa arkipäiväistynyt.

Näyttää tosiaan hienoilta nuo Peggy’s Coven maisemat!

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 18:04

Kiitos todella paljon Mika kun kerroit tuon, oikein sydäntä lämmitti, että IGTT on näin inspiroinut sinua. KIITOS!! Juuri tämä oli syy miksi sen alunperin aloitinkin, auttamaan sellaisia jotka olivat ehkä vasta aloittelemassa matkablogaamisen kanssa.
Ja joo — toisaalta ollaan oltu koko ajan matkalla, kun ollaan muutettu keskimäärin 22kk:n välein, mutta meidän arki on aika tasaista kuitenkin siinä välissä :) Nyt toivon todella että voidaan muuttaa Suomeen.

Reply
Terhi / Muru Mou tammikuu 6, 2017 at 07:36

Mahtavaa, että tulit takaisin IGTT:n pariin! :)
Mä asun Kööpenhaminassa, ja olen monesti miettinyt, että voisi tehdä viikonloppureissun Göteborgiin. Oon hieman epäillyt, että onkohan se käymisen arvoinen paikka, mutta ilmeisesti sitten on! Ehkä pitäisi piakkoin vihdoin toteuttaa tuo reissusuunnitelma :)

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 14:18

On, ehdottomasti! Itselle tuli ihan yllätyksenä miten paljon kaikkea kivaa siellä oli, ja oltaisiin oltu kauemminkin!

Reply
Teija / Lähdetään Taas tammikuu 6, 2017 at 03:14

Ei tuo nyt mitenkään supervaatimattomalta matkavuodelta kuulosta, vaikka ainahan se on, mihin vertaa :) Uuden kotiseudun tutkimisessa on varmasti paljon mielenkiintoista. Eihän sitä voi joka paikkaan revetäkään.

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 14:16

No ei niin ollutkaan, itsekin tajusin tuota kirjoittaessa, vaikka itsestä tuntui että eihän minnekään lähdetty :D

Reply
Heidi / Auringon alla tammikuu 6, 2017 at 02:07

Me päästään viettämään yksi päivä Orlandossa maaliskuussa, mutta ei varmaan olla suuntaamassa Disneyworldiin, kun näin kahden aikuisen reissusta on kyse :) Olisko sulla jotain vinkkejä Orlandoon? Aikaa on tosiaan alle päivä, yövytään yksi yö.

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 14:15

No ei oikeastaan ole vinkkejä noiden huvipuistojen ulkopuolella, mutta niissäkin on esim ilmaisia osioita joihin ei tarvitse ostaa lippuja, molemmissa, DisneyWorldissä ja Universal Studios. Ja mä olen kyllä monta kertaa ollut DisneyWorldissä ilman lapsia, ja esim. Epcotissa kaikista paras on kun voi ”juoda maailman ympäri” kaveriporukassa eli ostaa alkoholisoidun drinkin joka ”maassa”…

Reply
sarsa/ Pohjoistuuli puhaltaa tammikuu 5, 2017 at 23:31

Kanada on noussut minulla sellaiseksi reissukohteeksi, josta aloitan Amerikan mantereen valloitukseni. Myös minuun iskee majakkakuvat ja se telttailu Atlantin rannalla. Mielenrauhaa ja hyviä reissuja myös tähän vuoteen!

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 14:13

Tule käymään tänä vuonna kun mekin vielä asutaan täällä :)

Reply
Saana | Live now – dream later tammikuu 5, 2017 at 16:47

Ehdottomasti nautit uudesta kotipaikasta. Jos jotain olen jäänyt katumaan niistä kerroista, kun olen asunut ulkomailla, eniten harmittaa etten ymmärtänyt tutustua enemmän lähiympäristöön ja koko maahan, kun se olisi ollut suhteellisen helppoa ja edullista. Kanadassa olisi kiva käydä, se olisi tällaiselle kylmyyttä sietävälle (lumisestakin) luonnosta nauttivalle ihan unelmakohde, mutta toistaiseksi olen vain nähnyt Halifaxin lentokentän kopperon, jonne meidän koneellinen tuupattiin tankkauksen ajaksi matkalla Dominikaaniseen tasavaltaan ja takaisin. Sillä ei paljoa auta kehuskella! :D Toivottavasti tosiaan törmäillään messuilla ja kiitos, kun jätit tassunjälkesi mun blogiin! :)

Reply
Katja Presnal tammikuu 6, 2017 at 14:13

Messuilla tavataan! Ja Kanadaan ehdottomasti kannattaa lähteä seikkailemaan. Ja meitä on myös jäänyt harmittamaan kun ei olla joka paikassa tehty tarpeeksi lähimatkailua.

Reply

Leave a Comment