Home ELÄMÄNTAPANA MATKAILU Kiipesin kalliolle Sri Lankassa … ja tässä mitä huipulla mietin. 8 oppia menestykseen.

Kiipesin kalliolle Sri Lankassa … ja tässä mitä huipulla mietin. 8 oppia menestykseen.

by Katja Presnal tammikuu 10, 2017

Turun Sanomat - Katja Presnal
Kuva: Laura Lehto

Viime vuoden puolella Turun Sanomat halusivat haastatella minua, ja he halusivat lehteen ammattimaisen profiilikuvan. Viimeiset pari vuotta olen keskittynyt Skimbacoon, eteeristen öljyjen myyntiin ja sitä ennen matkabloggaamiseen, joten viimeisestä virallisesta kunnon profiilikuvasta on aikaa. Joten lähetin kuvan jossa olen Sri Lankassa, ja toivoin että se innostaa muitakin haaveilemaan hieman korkeammalle. Kaikkien menestys ei näytä samalle, eikä tarvitsekaan näyttää samalle. Olisin varmasti helposti saanut jonkun kuvan otatettua, etenkin kun kuvassa en nyt niin ole edukseni… Olen hikinen isolle kalliolle kiipeämisen jälkeen, ja olen laihtunutkin kuvan oton jälkeen. Mutta kuva kertoo ehkä kaikista eniten yrittäjänä olemisesta. Lue lisää mitä mietin Sri Lankassa kalliolla, ja miten sovellan sitä elämään — henkilöbrändin rakentajana, yrittäjänä ja vapaa-ajalla.

Innostusta Sri Lankan leijonakiveltä

Sigiriyan kalliolinnoitusta kutsutaan Leijonakiveksi, ja se on UNESCOn maailmanperintökohde. Kasyapa kuningas rakensi linnoituksen 400-luvulla, ja se on yli 200 metrin korkeudessa ison kallion päällä. Linnoitusta oli helppo vartioida, ja tunkeutujien oli sinne lähes mahdoton päästä. Linnoitusta kutsutaan leijonakiveksi, koska kallion alaosassa on suuret leijonan tassut.

sigiraya-rock-sri-lanka

Frescoes in Sigiriya Rock, Sri Lanka

Sigiriyaa pidetään yksi merkittävimistä menneen ajan urbaanin suunnittelun alueista, ja kallion seinämään tehdyt kalliomaalaukset ovat Sri Lankan vanhimpia.

climb-the-stairs

Ennen kallion päälle kiipeäminen oli lähes mahdotonta, mutta nykyään sinne menee kapeat portaat kallion seinämällä. Kallion päälle vievät 1000 askelmaa, mutta ei sekään ole ihan helpommasta päästä, etenkään jos on korkeanpaikan kammo, niin kuin minulla. Portaat ovat kapeat, ja samoilla portailla siis ihmiset menevät ylös ja alas, ja portaikko tuntuu vielä pelottavammalle kun olet menossa yhteen suuntaan ja ihmisiä tulee kovaa vauhtia vastaan toiseen suuntaan.

hornets-nest

Lisäjännitystä tuo kallion kupeessa olevat jättimäiset ampiaispesät, jotka olivat suunnilleen saman kokoisia tai isompia kuin minä. (Ne ovat nuo mustat möykyt kallion sivussa kuvan ylälaidassa). Silloin tällöin ampiaiset hermostuvat ja pari sataa ampparia ottaa kallion reunassa olevat rappuset lentoharjoitustensa kohteeksi, ja rapuilla olevat ihmiset istuvat alas rapuille toivoen että ampiaiset vain lentävät pistämättä ohi. Kuuluu paljon hiljaisia rukouksia ja ei-niinkään-hiljaisia huutoja.

Monks in Sri Lanka

Ne jotka uskaltautuvat ylös saakka palkitaan aivan mahtavilla maisemilla, mutta niitäkin makeampaa itselle oli se tunne että oli uskaltautunut ylös asti.

8 elämän oppia

Siellä munkkien kanssa kalliolla itsekin herkistyi miettimään maailman menoa, ja mitä voin kokemuksestani oppia. Tässä muutama miete.

Olet oman itsesi suurin este tai ediste. Valitse oikein.

1. Me kaikki kiipeämme joskus vuorille, tai kallioille jotka saavat meidät väsyineinä, mutta ylpeinä suorituksesta, puuskuttamaan henkeä. Kuulostaa jotenkin niin kliseelle puhua vuorten valloituksista, mutta kliseellisyys ei tarkoita etteikö sillä olisi perää. Sinulla on omat ”vuoresi” kiivettävänä, opi antamaan itsellesi arvostusta kun olet sen kiivennyt – vaikka harjoittelun jälkeen se tulisikin joka kerta helpommin ja helpommin. Älä mitätöi saavutuksiasi, vaikka joskus ne alkaakin tulla helpommin.
Muista että meidän kaikkien saavutukset näyttävät erilaisilta, ja vaikka loppujen lopuksi sinä itse olet itsesi suurin kilpailija. Olet oman itsesi suurin este tai ediste. Joko annat pelkosi ja ajatustesi estää sinua menestymästä, tai annat niiden edistää menestystäsi.

Sillä ei ole mitään merkitystä miltä muut ajattelevat että sinun menestyksesi tulisi näyttää.

2. Älä anna myöskään muiden ihmisten kertoa miltä sinun ”vuoren huippu” voisi näyttää. Itse olen monesti saanut arvostelua, kun en ole valinnut menestyksen teitä, jotka sopivat muille ihmisille, ja minullekin olisivat voineet olla mahdollisia, mutta olen valinnut toisin. Olen sanonut ei kiitos monelle blogi-yhteistyölle, ilmais- tai työmatkalle, ja jopa työlle kun minua on headhuntattu. Olen valinnut markkinointi strategistina olemisen ja suunnittelin isoja kampanjoita asiakkailleni joihin palkkasin kymmeniä muita bloggaajia tekemään sisältöä – samalla kun kieltäydyin itse isoista kampanjoista bloggaajana. Olen kieltäytynyt monista työjutuista, koska halusin viettää enemmän aikaa lasten kanssa kotona kun olivat pienempiä. Olen brändännyt Skimbacoa ja auttanut lukuisia muita bloggaajia Skimbacon avulla menestymään, sen sijaan että olisin vain brändännyt ja markkinoinut itseäni. Olen luonut oman tieni, jossa kaikella on aikansa. Nyt esimerkiksi unelmoin että pääsen Suomeen töihin, koska se on vielä unelma jota en ole saavuttanut.

Sillä ei ole mitään merkitystä mitä muut ajattelevat että sinun menestyksesi tulisi näyttää. Totta kai on hyvä kuunnella muita ihmisiä, mutta sinun vuorenhuippusi voi näyttää ihan erille kuin muiden. Älä anna muiden mielipiteiden määrätä menestystäsi, eikä etenkään aliarvostaa kun saavutat omia etappeja matkan varrella huipulle.

Kysy apua, mutta muista että olet itse vastuussa päätöksenteosta ja lopputuloksesta.

3. Kysy apua kun sitä tarvitset. Itse olin rehellinen Sri Lankassa, ja kerroin että nyt tuo kiipeäminen pelottaa, ja sain saman tien tukea ja apua, ja kaverit kiipesivät sen kanssani. Lue kuitenkin aikaisempi kohta uudelleen… ja muista että joskus muut ihmiset eivät aina anna parhaita vinkkejä, ja heidän näkemys mikä sinulle on parasta voi olla eri omasta näkemyksestäsi. Ole avoin, kuuntele auttajia, mutta älä unohda kuka sinä olet. Loppukädessä sinä olet aina se joka on vastuussa sinun menestyksestäsi, ei kukaan muu.

Miltä menestyksesi näyttää?

4. Ole kärsivällinen, ja suunnittele askelmasi hyvin. Kysy myös itseltäsi miksi haluat kiivetä jonkin ”vuoren” päälle, onko sillä mitään merkitystä pitkäntähtäimen unelmiesi ja tavoittedesi kanssa.

Kun pyöritin ensimmäistä nettikauppaani, niin määrittelin menestyksen sen mukaan miten monta tilausta sain joka päivä.
Sitä menestyksekkäämpi olin, mitä enemmän sain tilauksia – ja sitä enemmän pakkasin tuotteita pakettiin joka päivä.
Sama tapahtui kun olin konsulttina.
Sitä menestyksekkäämpi olin, mitä enemmän minulla oli asiakkaita ja mitä ennemmän tunteja voisin laskuttaa.

Onneksi opin monta vuotta sitten että olinkin aika huono suunnittelemaan oman menestykseni, ja muutin tapaa. Menestykseni oli ennen suoraan verrannollinen siihen mitä enemmän tein työtunteja. Sen sijaan aloin suunnittelemaan elämääni sen mukaan että sain tehdä joka päivä mielekästä työtä, mutta menestyäkseni paremmin, minun ei tarvitse enää lisätä työtunteja ja työtaakkaa itselleni. Menestyksen mittariksi muuttui minulle mielekäs ja inspiroiva työ, ja se että minulla on myös aikaa nauttia elämästä työn ulkopuolella. (Esimerkiksi yksi tapa jolla tienaan passiivista tuloa on olemalla Young Living-verkostomarkkinointifirman jäsen.)

Suurin kysymys elämässä ei ole MITEN saavuttaa unelmat, vaan MIKÄ se oma unelma on.

5. ”Ole varovainen mitä toivot” on usein sanottu lausahdus, ja siihen on hyvä syy. Suurin kysymys elämässä ei ehkä olekaan MITEN menestyä ja kiivetä huipulle, vaan MITÄ haluat elämältä, ja MILTÄ sinun menestyksesi näyttää. Tyytymättömyys elämään johtuu usein siitä että vaikka saavuttaakin tavoitteensa, se ei tuokaan onnellisuutta tai iloa jota oli hakemassa. Älä hätäile, aina keksit keinon jolla pääset huipulle minne todella haluat. Keskity siihen että tiedät että olet kiipeämässä oikeaa vuorta.

Aina löytyy keinoja joilla pääset huipulle nopammin. Itse olin kiitollinen että Sigiryga-kallioille oli jo rakennettu rappuset, muuten ei olisi tullut kuulonkaan että olisin kiivennyt ylös asti. Siinä ei ole mitään häpeilemistä että ottaa ne portaat, ja käyttää hyväkseen tietoutta ja työkaluja joita muut ovat keksineet. Paljon tärkeämpää on että tiedät ettei se itse kiipeäminen ole se unelmasi — vaan nimenomaan se vuoren huippu.

Huipulla on joskus yksinäistä.

6. Joskus on vaikea piilotella innostusta kun on kiipeämässä sinne huipulle, ja usein haluaa jakaa sen muiden kanssa. Muista että muut eivät välttämättä näe asioita samalta kannalta, ja aina ei kannata miettiä liikaa muiden sanomisia. Etenkin verkostomarkkinoinnissa olen monta kertaa huomannut että meillä on tiimin jäseniä jotka on aluksi todella innostuneita, ja he näkevät millaista hyötyä he saavat tuotteista, ja muutama satanen lisätuloa kuussa voi olla iso juttu monelle, ja he haluavat jakaa sen kaikkien kavereiden kanssa. Sitten kaverit eivät innostukaan. On helppo antaa oman innostuksen laantua siinä vaiheessa. Itse muistan kun aikoinaan sanoin että Twitteriä voi käyttää markkinoimiseen ja verkostoitumiseen ja moni kaveri piti minua hulluna, ja sanoi miten tyhmä olen kun vietän aikaani Twitterillä. Onneksi olen jatkanut hitaasti ja varmasti eteen päin, vaikka onkin ollut monia jotka ovat nauraneet minulle tai jotka eivät ole halunneet lähteä ”huipunvalloitukseen” kanssani.

Erota mahdollisuudet suhinasta.

7. Opettele erottamaan suhina ja oikeat uhat ja mahdollisuudet. Ne Sigiriyan ampiaiset kieltämättä oli pelottavia. Mutta loppujen lopuksi ne loivat vain paljon suhinaa, ja mitään pahaa ei tapahtunut. Itseasiassa en edes kuullut yhtään kauhutarinaa mitä niiden kanssa olisi käynyt. Sigiriya on yksi Sri Lankan suosituimmista turistinähtävyyksistä, joten ampiaiset olivat varmaankin jo oppineet että saavat asustaa siellä rauhassa, vaikkakin ihmisiä lappaa. Elämässä on vastaavia tapauksia paljon, ja se voi olla hyvä, ja huono. ”Suhinat ja pörinät” voivat tarkoittaa uhkia jotka kuulostaa pahalle, mutta eivät todellisuudessa ole. Ehkä alallasi on puhetta miten joku juttu vaikuttaa tienestin alenemiseen, mutta se onkin vain puhetta. Joskus asia voi olla toisinkin päin. Saat hyvää PR:ää, monet ihmiset puhuvat sinusta hyvää, saat enemmän seuraajia… mutta kaikki onkin vain suhinaa, joka ei johda tulokseen. Älä käsitä ”suhinaa” väärin, ja luule sitä menestykseksi, vaan jatka sen eteen työskentelyä, niin kyllä se jossain vaiheessa muuttuu tulokseksi. Kyllä ne ampiaisetkin varmasti pistää, jos niiden pesää tarpeeksi sorkkii…

Tee haittapuolistasi voimavara.

8. Pelkosi ja huonot puolesi muuttuvat voimavaraksi ja etuisuuksiksi kun osaat käyttää niitä oikein. Itselläni on hirmuinen korkeanpaikan kammo, ja sen sijaan että olisin esittänyt että eihän tuonne kivelle kiipeäminen mikään iso juttu ole, tein niin paikan päällä oleville tutuille kuin Instagram-seuraajille aika selkeäksi että hei, tämä on aika saavutus mulle. Me kaikki olemme erilaisia, ei sillä ole väliä vaikka jollekin toiselle kiipeäminen kalliolle ei ole iso saavutus, sillä on merkitystä että jaat sen inspiraation jonkun toisen kanssa, ja tekemällä pelottavia juttuja autat ja inspiroit muita. Ihmiset hurraavat menestyksellesi kun tietävät ettei se ole ollut helppo tie, ja mielummin seuraavat kulkuasi kun on ”sankari-tarinasta” kyse. Täydellisyys on oikeastaan aikä tylsää.

Samoin voit kääntää omat puutteet hyödyksesi. Itselle menestyminen Amerikassa oli aina pelottavaa ihan vain sen takia kun olen ulkomaalainen. Oli montakin kertaa milloin halusin olla kuin ketä tahansa amerikkalainen yrittäjä, mutta tajusin että minulla oli oikeastaan valttikortti, jota muut eivät saisi vaikka haluaisivat. Joten olen heiluttanut Suomen lippua aika kauan, ja sen sijaan että olisin koittanut suomalaisuuttani peitellä, teinkin itsestäni ”eksoottisen eurooppalaisen,” ja aksentistani, ajoittain huonosta englannistani ja joistain kulttuurin asioista tietämättömyydestäni eksoottista, ja erilaista.

Olemme myös muuttaneet mieheni työn takia keskimäärin 22:n kuukauden välein – se jos jokin on aika iso huono puoli omalle uralleni. Vaikka digitaaliset nomadit ovat nykypäivää, olen kuitenkin elänyt näin jo kohta 20 vuotta, ja olen tehnyt digitaalista uraa 13 vuotta. Olin melkein pakon edessä — oli keksittävä jotain josta saan tienestiä kotoa käsin, ja miten voin alkaa tekemään henkilöbrändiä itselleni netin kautta, ennen kuin henkilöbrändi-käsitteestä edes puhuttiin. Silloin vain ajattelin että teen jotain, jolla pysyn ajan hermolla ja toivottavasti autan itseäni löytämään töitä joskus. Tietämättä silloin, iskin kultasuoneen kun aloin miettimään digitaalista markkinointia jo 13 vuotta sitten. Kaikista isoimmasta haittapuolesta, se että olin kotona kolmen pienen lapsen kanssa, ja muutimme usein ja matkustimme paljon, tulikin kaikista isoin hyöty itselleni ja avasi uran josta en osannut edes unelmoida.

Kaikki on mahdollista. Tee itsellesi palvelus, ja anna itsellesi mahdollisuus tehdä unelmista totta.
Sinulla oikeastaan ei ole mitään hyvää syytä mikset voisi.

katja-presnal-sri-lanka-photograph-by-noel-morata
Photo by Noel Morata of Travel Photo Discovery.

Voit tykätä myös näistä

1 comment

Saana | Live now – dream later tammikuu 28, 2017 at 07:25

Erinomaisia oppeja – allekirjoitan ihan joka sanan. Ylitsepääsemättömältä tuntuvia vuorenhuippuja osuu eteen aika ajoin, huolimatta siitä, mille huipulle yrittää tai haluaa kavuta. Pahinta on se, että jättäisi yrittämättä vain, koska joku muu väittää, ettet pysty siihen. Tosi hyvä postaus ja muistutus meille kaikille omia vuorenhuippujaan valloittaville! :)

Reply

Leave a Comment