Home MUOTI Tyylitila: Trendien synty

Tyylitila: Trendien synty

by Nina syyskuu 6, 2012

Osallistuin pari viikkoa sitten Bestsellerin järjestämään brunssiseminaariin jossa pohdittiin muotia nyt sekä visioitiin tulevaa vuosikymmenien päähän. Tilaisuudessa puhunut tanskalainen muotiasiantuntija Julia Lahme kertoi hieman trendien synnystä ja siitä, miksi tietyt aiheet nousevat yhtä aikaa pinnalle useiden suunnittelijoiden mielessä.

2000-luvun alku oli talouden nousukautta ympäri maailman. Aikaisemmin harvinaiset merkkilaukut yleistyivät ja kalliita laukkuja nähtiin pian jo lukioikäisillä tytöillä. Jokaisen oli saatava Vuittonia tai Mulberryä. Myös pukeutuminen muuttui ylellisyyshakuiseksi. Pukeuduttiin mustaan, vaatteiden materiaaleihin alettiin kiinnittää enemmän huomiota ja trendin huipulle osuneiden suunnittelijoiden luomuksista maksettiin hurjia summia. Maailma oli minäkeskeinen, jokainen porskutti hyvinvoivan talouden imussa eteenpäin. Yhtäkkiä tuo yltäkylläisyys horjui, maailman valtasi taantuma.

Taantuman aikaan ihmiset huomasivat yhteisöllisyyden nousevan. Enää ei pärjännyt yksin, oli helpompaa selviytyä yhdessä. Myös vaatteiden musta väri alkoi tuntua ahdistavalta ja pukeutumisen avulla elämään haluttiin tuoda väriä ja iloa. Viime vuosina maailmaa ravisuttaneesta taantumasta ollaan hiljalleen nousemassa ja nyt halutaan iloita ja ravita mieltä hauskanpidolla ja tanssilla. Resepti on sama kuin 20-luvulla. Charleston, vallattomuus ja ilottelu nostivat maailman 1910-luvun alun laman jälkeen kukoistukseen ja samaan reseptiin uskotaan yhä. Gucci toi flapper dressit kevään 2012 Ready-to-Wear -mallistoon ja tänä sesonkina (syksy 2012) 20-luvun henkisiä mekkoja löytyy jo jokaisen kuluttajan saatavilta, esimerkiksi Vilan mallistosta.

20-luku on samaan aikaan esillä myös televisiossa ja elokuvissa. ”The Great Gatsby” on uudelleen filmatisoitu ja saa ensi-iltansa ensi vuonna, televisiossa ympäri maailman pyörii parhaillaan suosikkisarja Downton Abbey joka sijoittuu 1910-20-luvun Britanniaan. Upeasti toteutetussa sarjassa puvustus näyttelee hyvin tärkeää roolia ja myös sieltä voidaan ajatella suunnittelijoiden poimineen ajatuksia ja inspiraatiota muodin uusiin tuulahduksiin.

Ihmisillä on kautta aikojen ollut tarve viihtyä ja tulla viihdytetyksi. Muoti, elokuvat, populaarikulttuuri, jokaisella näistä aloista on tuo sama päämäärä ja ne kaikki ruokkivat toisiaan, tiedostaen tai tiedostamatta.

Kuvat:
MET Museum / Chanel Evening dress
Gucci Spring 2012 Ready-to-Wear / Style.com/ Photo: Monica Feudi / Feudiguaineri.com
Bestseller

Voit tykätä myös näistä

2 comments

kottarainen syyskuu 8, 2012 at 07:23

Kaikki

Reply
Nina syyskuu 11, 2012 at 09:09

Heippa Kottarainen! Jos (kesken jäänyt) viestisi tarkoittaa sitä että kaikki ääkköset näkyy täällä suttuna niin oikeassa olet. Nettilehdessä on bugi joka näyttää tietyillä selaimilla ääkköset sotkuna. Itse käytän Firefoxia ja siinä kirjoitus näkyy ihan tavallisena. Bugia yritetään korjata mutta ongelman aiheuttajaa ei ole löytynyt.

Kiitos kaikille muillekin samasta aiheesta viestejä lähettäneille, ihana että välitätte! <3

Reply

Leave a Comment