Home AJANKOHTAISTA Tyylitila: Paola Suhonen: Ammennan ideoita suomalaisuudestani

Tyylitila: Paola Suhonen: Ammennan ideoita suomalaisuudestani

by Nina lokakuu 16, 2012

Näin New Yorkin muotiviikoilla Ivana Helsingin kevät/kesä 2013 malliston Mournin Sun Motel. Näytöksen jälkeen kävin jututtamassa New Yorkissa muotiviikkojen ajan ollutta Paola Suhosta, naista Ivana Helsingin takana. Tapasin Paolan Ivana Helsingin liikkeessä Nolitassa (251 Elizabeth Street).

Mistä sait inspiraation uuteen mallistoon Mourning Sun Motel S/S13?

Ivana Helsingin mallistoilla on aina taustalla joku vahva teema tai tarina. Mallistot eivät sitoudu sen hetken trendeihin vaan syntyvät omista kiinnostuksen kohteista. Mielessä pyörivästä tarinasta muodostuu ensin käsikirjoitus, käsikirjoituksen pohjalta syntyvät ideat printteihin. Printit vaikuttavat kangasvalintoihin ja vasta sen jälkeen tulevat konkreettiset muodon ja mallit.

Inspiraatio kevät/kesä 2013 mallistoon syntyi kun kuulin tarinan 40-luvulla Suomessa tapahtuneesta auringonpimennyksestä. Auringonpimennys tapahtui juhannuksena, juuri kun pohjolassa juhlittiin yötöntä yötä. Loputon valo ja totaalinen pimeys olivat ajatuksena niin kiinnostavia vastavoimia että tuo tarina jäi vahvasti mieleeni ja siitä lähti idea tähän mallistoon.

Yleensä kesämallistot ovat heleitä ja aurinkoisia. Tässä mallistossa taustatarina auringonpimennyksestä saa kevyet kankaat yhdistymään lähes goottimaisen synkkään ja tummaan melankoliseen pohjavireeseen. Malliston printit taas ovat lähtöisin motelliharrastuksestani. Olen kerännyt vuosien varrella valokuvia motellien tapeteista ja vanhojen motellien suurikuvioiset, tummat kukkatapetit yhdistyvät tässä mallistossa Suomen keskikesän pieniin kevyempiin kukkasiin. Tunnelmien vastakkainasettelu näkyy malliston kaikilla osa-alueilla.

Olet ensimmäinen suomalainen suunnittelija New Yorkin muotiviikoilla. Kuinka paljon työtä vaadittiin, minkä uskot olleen ratkaiseva tekijä että onnistuit?

Kun muutin Yhdysvaltoihin asuin aluksi New Yorkissa. Järjestimme pop up –liikkeessämme joka ilta erilaisia taidetapahtumia. Kutsuimme liikkeeseen esiintymään erilaisia artisteja ja suunnittelijoita ja teimme heidän kanssaan yhteistyötä. Järjestimme tapahtumia myös muotiviikkojen aikaan ja vaikka tapahtumamme eivät olleet osana muotiviikkojen kalenteria saimme niillä silti Ivana Helsingille tunnettuutta.

Järjestimme myös ”Dress Go Around” -tapahtuman jota varten kokosimme erääseen galleriaan SoHossa näyttelyn sadasta mekostamme. Kutsuimme paikalle kymmenen naista jotka saivat valita mekoista suosikkinsa veloituksetta. Naiset saivat käyttää mekkoa yhdessä tilaisuudessa jonka jälkeen heidän täytyi lahjoittaa se eteenpäin seuraavalle käyttäjälle. Tarkoituksena oli kierrättää mekkoja vuosi ympäri maailmaa, seurata mekkojen matkaa netissä ja vuoden päästä järjestää mekoille kotiinpaluujuhlat. Jonkin aikaa suunnitelma toimi ja naiset ympäri maailmaa tutustuivat Ivana Helsingin mekkoihin ja raportoivat mekon matkasta nettisivulla. Käyttäjät kuitenkin taisivat ihastua mekkoihin ja vuoden päästä takaisin saapui ainoastaan yksi mekko.

Uskon että tämä kaikki taustatyö toi brändillemme tunnettuutta ja auttoi pääsemään eteenpäin tavoitteissamme.

Avasitte hetki sitten myymälän trendikkäässä Nolitassa. Kilpailu New Yorkissa on valtava, miten ihmiset ovat löytäneet Ivana Helsingin?

Lähdimme avaamaan liikettä samalla tavalla mitä teimme pop up -liikkeemme kanssa. Järjestimme parina iltana viikossa taidetapahtumia eri kumppaneiden kanssa ja käytimme tätä markkinointivälineenä. Aluksi ihmiset piipahtivat sisään ohikulkumatkalla mutta nyt alkaa muodostua jo omaa asiakaskuntaa joka palaa liikkeeseen aina takaisin. Paljon kovaa ja pitkäjänteistä työtä tarvitaan vielä, mutta alku on ainakin ollut lupaava ja merkki tunnistetaan koko ajan paremmin.

Helsingissä järjestettiin elokuussa ensimmäinen Helsinki Fashion Film Festival. Olit mukana järjestämässä festareita. Miten ehdit tehdä tuon kaiken, suunnitella uudet mallistot, tehdä elokuvia ja järjestää festareita?

Ivana Helsinki  on minulle elämäntapa ja kaikki projektini liittyvät siihen jollain tavalla. En erottele työtä ja vapaa-aikaa vaan ajattelen Ivana Helsingin kokonaisuutena joka sisältää kaikki kiinnostuksen kohteeni. Tietysti se vaatii paljon työtä ja asialle omistautumista, mutta olen onnekas kun saan tehdä asioita jotka ovat sydäntäni lähellä ja joista olen oikeasti innostunut. Erilaisten materiaalien kanssa työskentely tuo myös vaihtelua ja saan uusista projekteista lisää energiaa muihin töihin.

Voiko intohimo elokuvaan syrjäyttää vielä joku päivä muodin maailman?

Rakastan vaatesuunnittelua ja mekkoja joten en usko elokuvan syrjäyttävän vaatesuunnittelua. Molemmat osa-alueet tukevat toisiaan ja hyödynnän molempia maailmoja työssäni. Teen mielelläni mallistoihini liittyviä lyhytelokuvia ja niitä esitetään näytösten yhteydessä. Elokuussa Flow-festivaalilla Suomen ensi-iltansa saanut ensimmäinen koko pitkä elokuvani ”7 Heaven Love Ways” taas on hyvin visuaalinen kokonaisuus jossa vaatteiden yhdistäminen elokuvaan on hyvin tärkeässä roolissa.

Asut nykyään Los Angelesissa. Onko Ivana Helsingin mallistoihin tulossa lisää amerikkalaisia vaikutteita vai tuleeko pohjoismaalaisuus näkymään aina brändin designissa?

Olen aina yhdistänyt mallistoissani skandinaavisuutta, idän ja lännen kohtauspintaa amerikkalaiseen road movie -kulttuuriin. Tärkeänä elementtinä on ollut myös pohjoinen outous ja mystiikka. Näistä kolmesta elementistä olen aina koostanut mallistoni ja ajatus hyvin erilaisista maailmoista on ollut aina läsnä.

Suomalaisuus on kuitenkin minulle se pohja josta ammennan ideoita suunnittelijana, joten en usko että se tulee koskaan häviämään. Muisto Suomesta romantisoituu ja muuttuu ajatuksissa koko ajan vahvemmaksi mitä kauemmin olen Suomesta poissa. Luulen siis, että etäisyys tekee tehtävänsä ja skandinaaviset elementit eivät aikanaan tule vähenemään mallistoista. Ehkä jopa päinvastoin.

Miten elät täysillä Skimbaco-elämäntapaa? Mitä täysillä eläminen sinulle tarkoittaa?

Täysillä eläminen tarkoittaa minulle sitä, etten erottele työtä ja vapaa-aikaa vaan yhdistän työhön kaikki intohimoni ja se mitä teen on minulle elämäntapa. Minulla on myös aina ollut tarve toteuttaa unelmiani. En halua elää ”sitten kun” elämää vaan pyrin toteuttamaan haaveitani ja teen määrätietoisesti työtä niiden eteen. Kun joku haave konkretisoituu aloitan heti matkan sen saavuttamiseksi.

Voit tykätä myös näistä

Leave a Comment