Home EUROOPPA Joulu Ruotsissa: Ekenäsin linnan joulumarkkinoilla

Joulu Ruotsissa: Ekenäsin linnan joulumarkkinoilla

by Katja Presnal joulukuu 5, 2016

Ekenäsin Linna Linköpingissä

Ekenäsin linna on yksi parhaiten ylläpidettyjä renessanssin tyylisuuntaa edustavia linnoja Linköpingin kunnassa, Ruotsin Itä-Götanmaalla, noin kahden tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta etelään. Ekenäsin linnan rakennutti valtaneuvos Peder Banér vuosina 1630–1644 ja linnan yksi suurimmista vuosittaisista tapahtumista on keskiajan festivaalit kesäisin.

Ekenäs slott, julmarknad, Ekenäs castle Christmas Market, castles in Sweden, travel to Sweden, visit Sweden

Ekenäs slott, julmarknad, Ekenäs castle, visit Sweden, travel Sweden

Ekenäsin linna on yksityis-omistuksessa, mutta toivottaa vierailijat tervetulleiksi ympärivuoden linnan maille. Itse linnaan pääsee sisälle ainoastaan kesäisin, jolloin sisäänpääsymaksuun sisältyy opastettu kierros. Joulun alla linna kuitenkin herää eloon joulumarkkinoiden ajaksi.

Ekenäs slott, julmarknad, Ekenäs castle Christmas Market, Scandinavian Christmas

Joulumarkkinat Ekenäsin linnassa

Ekenäsin joulumarkkinat ovat iso turistinähtävyys, jonne ihmiset ympäri Ruotsin tulevat vierailemaan, jopa bussilasteittain. Linnan alue on kuitenkin suuri ja tungoksesta ei kuitenkaan ollut tietoakaan. 70 kruunun eli noin 10 euron sisäänpääsymaksulla (lapset ovat ilmaisia) pääsee kokemaan vanhan ajan ruotsalaisen jouluhengen ja ostelemaan ihania jouluherkkuja, ja lahjoja. Alueella on ratsastusta lapsille, pelimanni-joulupukki haitareineen ja joulumarkkinat ovat mitä parhain tilaisuus aloittaa joulukausi, tänä vuonna markkinat kun olivat jo marraskuun puolella.

Herkkua on siinä monenlaista

Ekenäsin joulumarkkinoille kannattaa lähteä ruokaostoksille! Vaikka suurimmalla osalla joulumarkkinoista on paahdettuja pähkinöitä, hilloja ja sinappeja, niin Ekenäsin linnan joulumarkkinoilta saat melkein kaikki joulupöydän herkut. Ei tarvinnut kauppaan enää mennä, joulumarkkinoilta meinaan löytyi savustettut lohet, sinapit ja joulumakkarat sekä tuoretta leipää, paikaillisia juustoja ja tietysti pukin pussiin namusia.

Ekenäs slott, julmarknad, Ekenäs castle Christmas Market, Scandinavian Christmas, Christmas sausage

Parasta joulumarkkinoiden jouluherkuissa oli että kaikkia pääsi maistamaan – myyjät jakoivat maistiaisia, joka kylläkin oli aika vaarallista.. kaikki maisteltavat herkut saivat helposti kaivamaan kukkaroa kassista.

glögg, mulled wine, glögi, cellar, castle

Linnan alueella on oma pieni idyllinen linnakahvila, mutta sen lisäksi paikalla oli useita ruokamyyjiä joiden valikoimista löytyi niin kalaburgereita kuin makkaraakin. Linnan talliin oli myös rakennettu pieni kahvila joulumarkkinoiden ajaksi. Oma ehdoton lempi-elämykseni oli kuitenkin glögimaistiaiset linnan kellarissa, jossa sai neljää erilaista glögiä sahrami-biscotin kera.

Lahjat kuusen alle

Ekenäsin joulumarkkinoilla pystyisi helposti tekemään kaikkien joululahjaostokset, käsintehtyjen tuotteiden valikoima oli niin suuri linnan latoon rakennetuissa myyntikojuissa. Hinnat olivat monissa tuotteissa myös hieman edullisempia kuin millä vastaavat tuotteet myyvät paikallisissa pikkuliikkeissä, mutta mistään halvoista hinnoista ei kuitenkaan ollut kysymys. Puisia leluja ja ihania leikkuulautoja ja muita puusta tehtyjä tuotteita ihailin, ja lapset innostuivat kaikista tontuista. Ihailin myös olkikoristeiden kavalkaadia ja harmittelen näin jälkikäteen että ne huopatossut jäivät ostamatta…

Ekenäs slott, julmarknad, Ekenäs castle Christmas Market, Scandinavian Christmas

Vaikkei ostoksia markkinoilla paljoa tekisikään, oli kaikkien myyntikojujen kiertely silti kiva kokemus ja jouluhengen nostatus.

Scandinavian straw Christmas ornaments

Swedish Countryside Christmas

Maaseudun joulu

Kaikista paras osuus Ekenäsin linnan joulumarkkinoita oli kuitenkin kokea maaseudun ja vanhan ajan joulu. Kyllä siinä siis niin nostalginen olo syntyi kun sai juoda glögiä ja katsella hevosten kirmaamista linnan pelloilla paahdettujen pähkinoiden ja poltetun puun savun tuoksuissa. Siihen vielä päälle haitarimusiikilla höystettyjä joululauluja ja kauppakassissa kotiin viemiseksi kunnon maalaisleipä ja savustettu lohi, niin ei päivä olisi sen paremmaksi voinut tulla.

Linköping Santa Claus, Santa Claus Sweden

Joulupukki valkoparta

Yksi mielenkiintoinen havainto – Linköpingissä on oma joulupukki. Tämä sama valkopartainen kaveri on ollut soittamassa haitaria kaikilla joulumarkkinoilla, kauppakeskuksissa ja kaupoissa. Kyllä on mahtavaa että kaupungilla on oma pukki, eikä joka tilaisuudessa erinäköinen ukkeli. Vai onkohän tämä se oikea joulupukki – onko kukaan kaipaillut Korvatunturilla?

Ekenäsin linnan joulu on ehdottomasti kokemisen arvoinen ja Linköpingissä on muutakin nähtävää, jos Tukholma alkaa jo tuntua tutulta.

ekenas-joulumarkkinat

Voit tykätä myös näistä

2 comments

Virpi/Täynnä tie on tarinoita joulukuu 18, 2016 at 04:53

Aivan ihanat markkinat ja niin tunnelmallinen vanhan ajan joulu henkii näistä kuvista ja kirjoituksesta. Tännehän voisi vaikkapa lähteä ensijouluna, hyvä vinkki! Kiva uusi tuttavuus myös tämä blogisi! :)

Reply
Katja Presnal joulukuu 20, 2016 at 09:30

Kiitos Virpi! Joo, Ruotsissa on siis niin paljon ihania joulumarkkinoita, ja helppo lähteä vaikka viikonloppu-reissuun niitä katsomaan!

Reply

Leave a Comment