Home EUROOPPA Sadunomainen joulu Ruotsin Vadstenassa

Sadunomainen joulu Ruotsin Vadstenassa

by Katja Presnal joulukuu 4, 2016

Vanhanajan joulu Vadstenassa

Kun asuimme Linköpingissä Ruotsissa, lähistölle Vadstenaan oli kiva mennä lauantai-vierailulle. Aluksi ihastuin Vadstenaan kesällä, mutta talvella Vadstenasta kehittyikin vielä idyllisempi joulukylä, suoraan kuin Astrid Lindgrenin kirjoista. Vadstena on siis Itä-Götanmaan läänissä, Vättern-järven itärannalla, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Linköpingistä.

Vadstenan keskustan kadut ovat suunnilleen samat tänä päivänä kuin ne olivat keski-ajalla, ja suurin osa autoilijoista pysyykin mukkulakivisiltä keskustan kaduilta poissa. Historiallisessa mielessä on aika merkittävää että Vadstena on pysynyt niin alkuperäisessä muodossaan, mutta nykyelämää ajatellen… keskusta on aivan oivallinen pikkuliikkeille ja leipomoille. Jokaisessa keskustan talossa on jotain historiallisesti merkittävää, ja Vadstena on siis niin idyllinen! Kun lumi peittää maan, ja aurinko alkaa laskea, ja jouluvalot välkkyä ja kadulla olevat kynttilät on sytytetty, ei voi kuin tuntea joulun taikaa.

Itseasiassa kun lumihiutaleet tippuivat meidän siellä vieraillessa, olisin mennyt samantien kauppaan ostamaan sellaisen oikein turisteille sopivan lumisadepallon, jota kun heiluttaa alkaa ”lunta” laskeutua lasipallon maisemaan. No eihän Vadstena nyt mikään Disney World ole, ja turistikamaa ei kyllä sitten löytynyt, ja hyvä niin. Tämä on ihan oikea joulu idylli, eikä mikään teemapuisto.

Mutta yksi mikä me vietiin kotiin sinä päivänä Vadstenasta oli joulukuusi. Keskellä kaupungia, vanhan apteekin ja kaupungintalon välissä oli niin ihana kuusenmyyntipiste, niin olihan se ostettava, vaikkakin jo aika etuaikaan.

Jos etsit ravintolaa… Vadstena rådhusilta, eli vanhalta kaupungintalolta löytyy. Kaupungintalo rakennettiin jo 1490, ja se löytyy helposti torin ja linnan välistä, ja sen kellarista löytyy Vadstenan keskustan paras ruokapaikka Rådhus Cellar (vanha luostari on vielä parempi kesän aikaan, se on järven rannalla).

Vadstenan keskustassa on myös ihana leipomo ja kahvila, josta ostimme aina leipää kotiinkin vietäväksi.

Jos olet Ruotsissa jouluostoksilla, niin Vadstenan kauppojen anti on itseasiassa yllättävän hyvä ottaen huomioon miten pieni paikkakunta kyseessä. Liikkeistä löytyy designia ruotsalaisista suosikeista Alessiin, ja vaateliikkeistä saat myös parhaimmat niin Barbourilta kuin GANTilta.

Vadstenan linnan joulumarkkinat

Kustaa Vaasan rakensi Vadstenan linnan 1500-luvulla, ja yksi mahtavimmista yksityiskohdista omasta mielestäni on linnan ympärillä oleva vesihauta. Vesihaudassa on itseasiassa kesänaikana vierasvenesataman paikkoja – eipä Ruotsin idylli siis paljon paremmaksi muutu. Vadstenan linnaan kuuluu kolme erillistä rakennusta, ja se on yksi parhaiten säilyneitä Kustaa Vaasan aikaisia linnoja.

Mutta joulun alla Vadstenan linnassa on joulumarkkinat, ja linnan tunnelma oli historiallinen. Linna loi upeat puitteet joulumyyjäisille, ja sisältä löytyi niin käsityöläisten tekemiä tuotteita kuin mahtavat ruokamyyjäiset. Vanhan ajan fiilikseen ja joulutunnelmaan oli helppo päästä juomalla glögiä pimeässä linnan kellarissa.

Ehdottomasti suosittelen Ruotsia automatkan kohteeksi myös marras-joulukuussa ja vierailemaan eri linnojen joulumarkkinoilla. Itselle ainakin joulumieli löytyi ja ihania joulumuistoja loppu elämäksi.

Voit tykätä myös näistä

Leave a Comment