Home KATJAN PÄIVÄKIRJA Skimbaco on… tarkoituksellista spontaanisuutta

Skimbaco on… tarkoituksellista spontaanisuutta

by Katja Presnal joulukuu 5, 2016

Tervetuloa Skimbacon lukijaksi!
Seuraa Skimbacoa Bloglovinissa!

Mitä tämä Skimbaco oikein on…?
Skimbaco-nimi tulee sanoista ”skimba” ja ”CO” joka on lyennys Coloradolle. Asuimme vuosina 2005-2008 Coloradossa, ja silloin ”skimbaaminen Coloradossa” oli miten meidän perhe nautti elämästä täysillä.

Mutta eihän kyseessä ole edes laskettelu-firma? Ei, eikä koskaan ole ollutkaan.

”Skimbaco” on ennemminkin kuin suomalainen ”carpe diem” tai hieman ehkä kuin YOLO (”you only live once”), mutta vastuuntuntoisille ihmisille. Skimbaco on se hetki kun just nyt tuntuu hyvälle, se on ruusun löytämistä risukasasta, se on systemaattista spontaanisuutta.

light-white-flowers

Kun aloitin Skimbaco-kaupan, käytin kaupan iskulauseena ”spread sunshine” koska ajatuksena oli että tuotteillamme voit levittää auringonpaistetta ja hyvää mieltä. Kun aloin kirjoittaa blogia, niin iskulauseeksi syntyi muita enemmän inspiroiva ”live life to the fullest,” elä täysillä, ja yhä toivon että jakamalla oman polkuni muutkin uskaltavat elää täysillä. Kun aloitin Young Living tiimimme, nimesin sen Enjoy Life with Oils, ja kun lanseerasimme korukokoelmamme, sen nimeksi tuli ENJOY LIFE. Mutta kaikki tämä täysillä eläminen, ja elämästä nauttiminen voi kuulostaa siltä kun elämä olisi yhtä kylpyläpäivää ja drinksuja rannalla. Vaikka niistäkin puhumme, Skimbaco on kuitenkin syvällisempi aate kuin ainoastaan ”mistä löytyy parhaat paikat nauttia elämästä.”

Drinkit biitsillä Balilla.

Nauti elämästä nyt, mutta älä unohda tulevaisuuden rakentamista.

Ensinnäkin — siihen että pystyy huoletta nauttimaan hetkestä, vaaditaan joskus ihan hervottoma määrä työtä. Ja hetkellisestä nautinnosta pitää myös aina muistaa ne seuraukset, ja hetkellisen nautinnon takia ei kannata pitkäntähtäimen unelmia unohtaa. Eli loppujen lopuksi Skimbacossa onkin kyse juuri tästä elämän tasapainoilusta. Ettei pelkästään elä ”sit kun” elämää ja odota että sit kun asiat ovat täydellisesti (oikea partneri, oikea talo, oikea työ, oikea palkka..) niin elämästä voi nauttia. Mutta ettei myöskään elä holtuttomasti YOLO-elämää ja pilaa lyhytnäköisyydellä omaa tulevaisuuttaan.

Olen aina tykännyt näistä lauseista, jota pitkään luulin Ernest Hemingwayn kirjoittaneen:

Ennen kuin puhut, kuuntele.
Ennen kuin reagoit, ajattele.
Ennen kun kritisoit, odota.
Ennen kuin tuhlaat, ansaitse.
Ennen kuin luovutat, yritä.

Itse uskon lujasti että aikomuksilla on aina seuraukset, ja seuraukset ovat aina tärkeämmät kuin aikomukset.

Esimerkki: on AIKOMUS keskittyä terveyteen syömällä terveellisesti, ja sen SEURAUKSENA estät suvussa kulkevan sairauden ja nautit elämästä terveenä.
Toinen esimerkki: ei ole väliä vaikka sun AIKOMUS ei ole loukata puolisoasi törppäillessäsi niissä pikkujouluissa, jos SEURAUS on että puolisosi loukkaantuu.

Eli eletään täysillä tätä päivää, mutta muistetaan että huominen tulee, ja tämän päiväiset tekemiset ovat kuin LEGO-palikoita laittaisi pystyy siihen mitä haluaa että niistä syntyy huomenna.

Uskalla kokeilla uutta

Vuosien varrella olen kokeillut omia rajoja, ja uskaltanut ottaa pikalähtöjäkin omalta mukavuusalueelta. Skimbacossa ei kuitenkaan ole kyse siitä että päähänpiston-omaisesti tehdään hulluuksia, ja että koitetaan saada sinut tekemään hurjia juttuja hetken huumassa; hypätä lentokoneesta, tai shoppailemaan kunnes kaikki rahat on mennyt. Täysillä eläminen ei tarkoita sitä että eletään kaaoksessa josta koitetaan väenvänkään etsiä hurmosta, ja jotain josta saa hyvän Instagram-kuvan.

Mutta mitä täysillä elämästä nauttimiseen ehdottomasti kuuluu on se oman mukavuusalueen laajentaminen. On aika uskomaton tunne kun kokeilee jotain johon luulee ettei pysty, ja sitten pystyykin. Raja kokeilla jotain toistakin uutta asiaa kasvaa jokaisen onnistumisen myötä.

Skimbaco on elämäntapa jossa uskalletaan laajentaa omaa mukavuusaluetta ja eletään tunteemuksella, ja tarkoituksella.

Olen joutunut moniin tilaisuuksiin joissa minua on houkuteltu zip-line-liukumaan, menemään hurjaakin hurjempiin vuoristoratoihin, juhlimaan aamuun asti Vegasissa tai kiipeämään korkealle kirjaimellisesti (ja pelkään korkeita paikkoja). Ja olen joistain jutuista kieltäytynyt, ja saanut hieman ihmettelyä kun enkös juuri koita kehoittaa muita ”elämään täysillä,” ja eikös minun tulisi nyt näyttää mallia. Mutta homman nimi on se että minä taistelen oman mukavuusalueeni kanssa, sinä sinun, eivätkä ne ole verrattavissa. Mulle on pelottava juttu kiivetä korkealle, ja itseasiassa joskus pelkään hiihtohississäkin jos se on todella korkealla, mutta ei mulla sitten ole ongelmia laskea sitä rajuampaakin mäkeä alas. Mulle se hiihtohississä istuminen on saavutus joka on mukavuusalueeni ulkopuolella, ei se lasku alas.

”Seikkailu” on todella laaja käsite ja olen oppinut miten laaja seuraamalla muita skimbacolaisia ympäri maailmaa (esim. kurkkaa Instagramissa #skimbaco). Ja joskus seikkailun alku lähtee niin pienistä jutuista kun että uskaltaa laittaa kirkkaan keltaisen paidän töihin päälle, tai kokeilla sitä ruoka-annosta ravintolassa jonka nimeä et osaa edes lausua. Niin — seikkailuun lähdetään, kun aletaan laajentamaan omaa mukavuusaluetta. Skimbacosta tulet löytämään vinkkejä niihin unelmamatkoihin (kamelilla Saharaan kenties?), miten voit muuttaa elämäsi uskaltamalla lähteä yrittäjäksi tai ulkomaille töihin, mutta myös miten voit muuttaa oman elämäsi menemään paremmin siihen suuntaan kun haluat mennä. Niin että nautit elämästä nyt, mutta on myös joku ”sit kun” mielessä.

watching the setset in Sahara

Spontaani vai suunnitelmallinen? Mitäs jos epäonnistuu?

Skimbaco on elämäntapa jossa avataan silmät sille hyvälle jota elämästä jo löytyy, niin monesti uraannumme, arkiudumme ja olemme niin nälkäisiä uusille asioille että unohdamme olla kiitollisina siitä mitä meillä elämässä jo on. Skimbaco auttaa avaamaan silmät uusille asioille, tai näkemään vanhat jutut uudessa valossa. Miten? No matkailu esimerkiksi avartaa.

Miten olla spontaani mutta suunnitella elämää samanaikaisesti? Lue uudestaan postauksen alussa olevat sanat…

Ennen kuin teet jotain spontaanista, varmista että se on pitkäntähtäimen elämäsi kanssa samoilla aaltopituuksilla, ja vie sinua eteen päin. Usein on hyvä myös että on backup plan.

Mitäs jos asiat menee pieleen? Hyvä kysymys, ja itseasiassa elämässä on aika tärkeää kasvun kannalta että asiat menee joskus pieleen. Epäonnistumisia ei pidä pitää merkkinä siitä että ei kannata yrittää uudelleen, vaan epäonnistumiset ovat oleellinen osa elämää eivätkä ollenkaan negatiivisia juttuja. Ja sen takia Skimbaco onkin myös negatiivisten asioiden täysillä elämistä. Siinä ei ole mitään häpeämistä että epäonnistuu, mutta siinä on jos ei edes yritä!

Niin monessa kulttuurissa on tapana lakaista epäonnistumiset maton alle, ja toivoa ettei kukaan nähnyt, ja koittaa itsekin ne unohtaa. Mutta ajattele jos kaikki ystäväsi kertoisivat sinulle kaikki ne tavat jolla he ovat epäonnistuneet ja mokanneet — funtsi miten paljon voisit siitä oppia! Niilläkin ihmisillä jotka eivät ole vielä onnistuneet missään on paljon annettavaa toisille, etenkin siinä muodossa mitä he eivät suosittele tekemään. Jos ei koskaan epäonnistu missään sehän on todistusaineistoa sille ettei ole uskaltanut lähteä mukavuusalueelta pois ja kokeilla tarpeeksi uusia juttuja. Ja miten voi sanoa eläneesi täysillä jos ei ole niitä tehnyt?

Tervetuloa Skimbacon lukijaksi. Täällä jokainen luo seikkailunsa omalla tavallaan, nauttii elämästä täysillä, ja meitä ei haittaa vaikka kaikki ei olekaan ihan just täydellistä.

Ohessa voit printata itsellesi tämän postauksen inspiraatiota. Laita jääkaapin oveen, toimiston seinälle tai muistitaululle tai kehystä. Klikkaa linkkejä ja mini-julisteet voit tulostaa vaikka saman tien (normaali A4 koko).

skimbaco-lifestyle-juliste-1
Printtaa ”ennen kuin reagoit” mini-juliste.
Printtaa ”aikomukset” mini-juliste.
Printtaa ”paras tapa onnistua” mini-juliste.

ennen-kuin-puhut-kuuntele

aikomuksilla-on-seuraukset

paras-tapa-onnistua

Save

Save

Save

Voit tykätä myös näistä

Leave a Comment