Home KATJAN PÄIVÄKIRJA New Yorkin joulu ihan kuin elokuvissa

New Yorkin joulu ihan kuin elokuvissa

by Katja Presnal joulukuu 5, 2016

New York City on parhaimmillaan joulun aikaan

Asuimme New York Cityn kupeessa melkein neljä vuotta, ja marras-joulukuu on ihan ehdottomasti lempiaikaani NYC:ssä. Moni elokuvista tuttu turistiklisee on oikein omiaan jouluna. Joulu nyt muutenkin on perinteiden vaalimista, eikö? Lue Manhattanin Uptownin parhaimmat palat jouluksi, ja jos haluat päästä tunnelmaan samantien, niin aloita omalta sohvalta ja elokuvamaratoonilla. Omat kolme lempileffaa jotka ajoittuvat New Yorkin joulun aikaan ovat Sattumalta (Serendipity), Sinulle on Postia (You’ve Got Mail) ja Elf.

Jouluelokuvat NYCissä

NYC:n joulukliseet

Macy’s Thanksgiving Parade
Ennen joulua Amerikassa vietetään pikku-joulujen sijaan (ja noin samoihin aikoihin, marraskuun viimeisenä torstaina) Kiitospäivää.  Koko maan katseet siirtyvät silloin New Yorkiin josta televisioidaan suorana monista elokuvista ja TV-ohjelmistakin tuttu Macy’s Thanksgiving Parade. Jos haluat tämän kokea, valmistaudu heräämään aamuviideltä ja menemään ajoissa kadulle odottamaan paraatin varelle. Paraati alkaa vasta yhdeksän aikoihin, mutta kadunvarret alkavat täyttyä jo kuuden aikoihin. Voisin ehkä myös suositella… yövy hotellissa josta näet paraatin ikkunasta, tai katolta, kuten Refinery Hotelissa, West 38th Streetillä. Warwick New York Hotel on toinen hyvä vaihtoehto.

Me käytiin Macy’s Kiitospäivän Paraatia lasten kanssa katsomassa kerran, ja ei tajuttu ihan aamu-kuudelta vielä mennä odottelemaan, ja aika kaukaa saatiin katsella paraatia. Kylmä päivä, hirveät ihmismassat, ja sitten kun paraati oli ohi, niin kaiki ravintolat täyttyivät heti (jotka olivat auki). Joten suosittelen päivän suunnittelua kunnolla, ja myös pöytävarausta täksi päiväksi.

Rockefeller Plazan Joulukuusi

Christmas in NYC
Kaupungin komein ja kuuluisin kuusi nousee joka vuosi osoitteessa 30 Rockefeller Plaza, eli TV:stä tuttu 30 Rock. Kuusen pystytys on iso juttu, ja yleensä sitä juhlistaa moni kuuluisa esiintyjä marraskuun viimeisen päivän tienoilla olevassa tapahtumassa. 2016 esiintyjinä olivat mm. Tony Bennett, Neil Diamond, Josh Groban, Sara McLachlan, Dolly Parton, ja Radio City Rockettes.

Joulun paras esitys: Radio City Christmas Spectacular

radio city music hall santa clus
The Rockettes tanssiryhmä esiintyy yleensä Kiitospäivän paraatissa ja Rockefeller Plazan kuusen pystytyksessä, ja on tärkeä osa NYC:n joulua. Radio City Christmas Spectacular jouluesitys on ollut osa traditiota vuodesta 1932. Esityksestä löytyy niin joulupukki, Pähkinänsärkijästä parhaat palat, ja NYC:n joulutunnelmia tanssin ja musiikin avulla. Ihan ehdottomasti suosittelen koko perheelle.

Rockettes Christmas Spectacular

radio city music hall

Joulumarkkinat

Grand Central Terminal in New York City
Ja joulumarkkinoitahan New Yorkista löytyy! Hyppää metroon, ja jää Grand Central Terminaalissa pois, ja jo juna-asemalta löytyy Vanderbilt-hallista yhdet parhaimmista sisätiloissa pidettävät markkinat.

Claudia Pearson gift shop

Jatka sieltä matkaa muutama kortteli ja mene Bryant Parkin Winter Villageen, jossa on luistelukaukalo, ravintoloita ja joulumarkkinat. Bryant Park on myös monista elokuvista tuttu puisto, ja alunperin New York Fashion Week järjestettiin siellä.

Christmas market in Bryant Park NYC
Näiden kahden lisäksi kaupungista löytyy joulumarkkinoita suunnilleen joka naapurustosta.

Ei kun luistelemaan!

ice-skating-at-bryant-park-citi-pond
New Yorkin perinteiseen talvitunnelmaan totta kai kuuluu luisteleminen ja kuuma kaakao. Bryant Park ja Rockefeller Plaza molemmat tarjoavat luistelua, mutta se elokuvista kuuluisa luistelu tapahtuu Central Parkin Wollman Rinkissä. Ihan vaan tiedoksi: Central Park on todella upea, mutta varaudu siihen että se on myös todella iso. Kuva Bryant Parkista.

Makeaa mahan täydeltä

magnolia-bakery-nyc
Sattumalta-elokuvassa mentiin elokuvan alkuperäistä nimeä kantavaan Serendipity 3-ravintolaan nauttimaan jäätyneestä kaakaosta. Juuri näin: Serendipity on kuuluisa Frozen Hot Chocolate annoksestaan! Serendipity on suosittu turistiravintola, joka omasta mielestäni on kaikessa korniudessaan näkemisen arvoinen, ja iso liuta julkkiksia on samaa mieltä. Suosittelen tätä paikkaa vain jälkkäreille, pääruuat eivät ole kummoisia, mutta Frozen Hot Chocolate ja mansikoilla höystetty juustokakku ovat todella makeaa mahan täydeltä. Jonot voivat olla joskus pitkiä, mutta pöytävarauksen saa tehtyä soittamalla muutama viikkoa etukäteen (ei enää samana päivänä). Valitettavasti pöytävaraus on vain jos menee syömään, eikä ainoastaan jälkkäreitä varten. Sinua voi myös kiinnostaa Katz’s Delicatessen, jossa Meg Ryan söi orgasmisen hyvää kakkua elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn, ja totta kai Magnolia Bakery, josta Sex and the Cityn naiset hakivat herkkuja.

Santacon
Santacon ei ole oikeastaan “ihanuus” listalla, mutta mainitsemisen arvoinen klisee. Se on joulukuinen ryyppypäivä, jolloin hurjan iso määrä ihmisiä pukeutuu Joulupukiksi tai Joulupukin muoriksi, ja kaikkia sääntöjä rikkoen juoksevat baarista toiseen kunnes ovat juoneet tarpeeksi alkoholia. Koskaan et varmaan tule toiste näkemään yhtä monta pukkia kerralla.

Fifth Avenue ikkunakierros

Saks Fifth Avenue Christmas windows 2014

Fifth Avenuen luksusliikkeiden ikkunat ovat perinteisesti ollet näkemisen arvoiset. Mutta Fifth Avenuella on nyt uutta katsottavaa: polisiibarrikaadit konepistooleineen. Juuri presidentiksi valitun Donald Trumpin Trump Tower on Fifth Avenuella, ja koko kaupunki pidättelee henkeään ja odottaa miten tämä vaikuttaa/hankaloittaa pitkällä tähtäimellä New Yorkilaisten elämää. Etenkin 55th ja 57th katujen välissä voit joutua poliisin kanssa tekemisiin jos haluat päästä liikkeisiin sisälle, mutta jotkut liikkeet ovat myös optimistisia ja toivovat että Trump Towerin läheisyys vaan tuo asiakkaita. Jää nähtäväksi miten tämä vaikuttaa yleensä niin luksusidylliseen Fifth Avenuen jouluun.

Ohessa kunnolla kuvia edellisjoululta, silloin ikkunoita vielä pääsi hyvin katsomaan. Tässä nyt vain pieni katsaus New Yorkin jouluun, ja muutamiin sen kliseisiin… jotka kuitenkin on just omiaan joulunaikaan. Oletko sinä koskaan käynyt New Yorkissa joulun aikaan?

Sleeping Beauty at the Saks Christmas window

Red Riding Hood at the Saks Christmas window

snow-white-christmas-window-saks

 

Once upon a time in New York... Cinderella fell madly in love with a pair of designer shoes.

bergdorf-goodman-christmas-windows

Dance themed window at the Berdorf Goodman.

bergdorf-goodman-music-window

bergdorf-goodman-arts-christmas-window

literature-themed-window

bergdorf-goodman-arts-themed-christmas-window-display

arts-themed-christmas-windows

 

bad day in new york city is still better than good day anywhere else

 

Sama juttu löytyy myös Skimbaco-digilehden joulunumerosta!

Voit tykätä myös näistä

Leave a Comment