Home Aasia 20 kuvaa Sri Lankasta

20 kuvaa Sri Lankasta

by Katja Presnal huhtikuu 5, 2017

Muutama vuosi sitten osallistuin Professional Travel Bloggers Associationin järjestämään matkabloggaajille suunnattuun konferenssiin Sri Lankassa, ja Sri Lanka oli todella upea kokemus, jota suosittelen kaikille. Tässä katsaus kauniiseen Sri Lankaan Instagramissa postaamieni kuvien kautta näin Instagram Travel Thursdayn kunniaksi.

Olen Instagramissa @skimbaco ja olen näitä Sri Lankan kuvia tägännyt #skimbacosrilanka hashtagillä.

sri lanka street scene

Rehellisesti sanottuna minulla ei juurikaan ollut enakkoon minkäänlaisia odotuksia, mutta olin tuttavani Reetan kautta ihastunut hänen eksoottisiin Sri Lankan kuviin House on Anais-blogissa, joten lähdin Sri Lankaan avonaisin ja odottavin mielin.

Onko Sri Lanka hyvä rantakohde?

Itselle Sri Lanka on enemmän kulttuurikohde, mutta kyllä: Sri Lankahan on mieletön rantakohde! Sri Lankaan järjestetään pakettimatkoja (kurkkaa esim. Tjäreborgin Sri Lankan tarjonta), joten ehdottoman positiivista miten helppo sinne on Suomestakin matkustaa.

Vaikka itse en ole mikäään aurinkorantamatkaaja, niin Sri Lankalla oli helppo ihastua rantoihin. Laitan rannat tähän listaani nyt ensimmäisenä, mutta suosittelen että kurkkaat muutkin kuvat loppuun asti – Sri Lankalla on paljon tarjottavaa rantojen lisäksi!

sri lanka beruwala beach fisherman going to work

Itselle rannat ovat parhaimmillaan aamun ensimmäisinä tunteina kun aurinko ei vielä porota liikaa, ja rannoilla on vain muutamia paikallisia ihmisiä eikä niinkään turisteja. Rantakohteista suosikkini oli Beruwala, jonka rannalla oli rentoutouttavaa katsoa kuinka kalastajat aloittivat aamuauringossa työnsä.

sri lanka beruwala beach

Historiaallinen Galle

Galle on upea siirtomaakaupunki, jossa monen maan kulttuurit kohtaavat, ja suosittelen sitä ehdottomasti, sinne on helppo päästä myös monista rantakohteista.

sri lanka galle colonial town

Sri Lankan kultuurista yleensäkin on helpompi varmaan saada kokonaisvaltaisempi kuva kun tietää vähän maan historiasta. Sri Lankalla on värikäs siirtomaahistoria, ja sitä ovat pitäneet siirtomaanaan niin alankomaalaiset, britit kuin myös portugalilaiset. Ensin portugalilaiset löysivät saaren 1505 ja jakoivat sen seitsemään eri kuningaskuntaan, ja vuoteen 1660 mennessä alankomaalaiset valloittivat kaikki paitsi Kandyn kuningaskunnan, joka säilytti itsenäisyyden. Britit ottivat Sri Lankan haltuunsa voimatoimin vuonna 1796 ja karkoittivat alankomaalaiset koko saarelta. Näiltä ajoilta asti britit ovat vieneet teetä Sri Lankasta, eli Ceylonista, ja Sri Lanka on yhä tärkeä teenvalmistusmaa. 1900-luvun alussa kansallisuusaate voimistui, ja vuonna 1948 maa itsenäistyi. Massa oli kuitenkin poliittisesti epävakaata vuosikymmeniä, ja sisällisota vuosina 1983-2009, ja vasta sen jälkeen maa alkoi vaurastua ja päästä taloudelliseen kasvuun.

Jos tätä ajattelee turismin kannalta, niin paikalliset olivat todella innoisaan miten paljon asiat olivat muuttuneet maassa, ja miten turismi on nykyisin iso osa elinkeinoa. Itsellä oli todella tervetullut olo maahan. Sri Lankassa oli myös selkeästi huomattavissa miten ylpeitä ihmiset olivat kaikesta edistyksellisyydestä mitä maassa oli. Monissa paikoissa, ja etenkin pääkaupungin Colombon alueella oli todella paljon alueita jotka olivat vielä rakenteilla, ja voin vaan kuvitella kuinka jo muutamassa vuodessa Sri Lanka on entisestään parantunut. Siksi ehkä juuri nyt on vielä hyvä aika mennä käymään, ennen kuin kaikki on länsimaalaistunut!

sri lanka galle streets

Ymmärsin koko siirtomaahistorian jotenkin parhaiten kun kävelin Gallen kaduilla. Kaupungissa yhdistyy eurooppalainen siirtomaatyyli ja paikaillinen tyyli, ja jotenkin se tuntui epätodelliselta nähdä ja tuntea niin monen kulttuurin vaikutukset samaan aikaan. Gallen linnoitus on UNESCOn maailmanperintökohde ja suurin jäljellä oleva eurooppalaisten rakentama linnoitus Aasiassa. Gallessa historian vaikutukset ovat syvät, mutta silti kaupunki oli todella moderni, jossa tulevaisuuden näkymät vielä paremmat. Yksi ihan ehdottomasti mielenkiintoisimmista rantakaupungeista joissa olen koskaan käynyt.

sri lanka galle colonial musem

Kandy

Sri Lanka näyttää aivan erilaiselta Kandyssä, joka on maan toiseksi suurin kaupunki Sri Lankan keskiosassa. Koska Kandy ei ollut siirtomaalaisten valloittama, se näkyy arkkitehtuurissa ja katukuvassa yhä tänä päivänä.

sri lanka kandy temple of tooth entrance

Kandyssä tärkein nähtävyys on Pyhän hampaan temppeli, jossa tarun mukaan säilytetään Buddhan kulmahammasta. Temppeli on tärkeä pyhiinvaelluskohde buddhalaisille, joille Pyhän hampaan temppeli on kaikista pyhin paikka maailmassa. Näin useita perheitä jotka olivat matkustaneet yhdessä pitkien matkojen päästä, ja se oli myös suosittu häämatkakohde, jossa juuri naimisiin menneet pariskunnat hakivat siunausta liitolleen. Pyhän hampaan temppeli on myös UNESCOn maailmanperintökohde.

Kandy on helppo lisätä kohteeksi – se on maan keskiosassa, ja sieltä on helppo matkustaa joka puolelle maata. Vaikka junalla.

sri lanka kandy train station

Junalla matkustaminen Sri Lankassa oli oma kokemuksensa. Junissa on uudet ensimmäisen luokan vaunut. Vaikka vaunut ovat ihan uusia, niistä tulee jotenkin mieleen 70-80-luvun lentomatkailu. Junassa on oma junaemo, joka tuo snacksejä, mutta parasta ensimmäisessä luokassa ei suinkaan ole paremmat istuimet tai ilmaiset namut, vaan ilmastointilaite, josta suosittelen maksamaan.

Jos haluat kulkea maan sisällä nopeampaa tahtia, CinnamonAir lentää ympâri Sri Lankaa suht edullisin hinnoin.

sri lanka kandy train station sign

Ps. Rautatieasemalle kannattaa mennä ajoissa, joidenkin opastekylttien lukeminen on vähän vaikeeta ja joutuu silloin tällöin kyselemään apua.

Norsuja Kaudullassa

Siirtomaahistoria, saaren uskonnot ja kulttuuri kiehtovat, mutta yksi aivan mahtavimmista kokemuksista oli myös nähdä srilankalaista luontoa.

sri-lanka-elephant-gathering

Ihan parasta oli vierailla Jeep-safarilla Kaudullan kansallispuistossa, jossa elefantit kokoontuvat.

sri lanka lizard in temple

Näimme kymmeniä elefantteja luonnossa, oli kuin olisimme saapuneet isoon sukukokoukseen vieraana. Ja totta kai Sri Lankassa on paljon muitakin ekstoottisia eläimiä apinoista isompiin liskoihin (jopa parimetrisiin). Jopa oravat näyttivät ihan erilaisille!

Kulttuurikolmion Sigiriya

Ja sitten seuraava UNESCOn maailmanperintökohde: Leijonakivi. Kirjoitinkin jo enemmän Sigiriyan kalliolinnoituksesta eli Leijonakivestä, ja miten Sigiriyaa pidetään yksistä merkittävimistä menneen ajan urbaanin suunnittelun alueista, ja kallion seinämään tehdyt kalliomaalaukset ovat Sri Lankan vanhimpia.

sri lanka sigiriya rock

Kallion päälle vievät 1000 porrasta. Portaat ovat kapeat, ja samoilla portailla siis ihmiset menevät ylös ja alas, ja portaikko tuntuu vielä pelottavammalle kun olet menossa yhteen suuntaan ja ihmisiä tulee kovaa vauhtia vastaan toiseen suuntaan.

sri lanka sigiriya rock stairs

Ne jotka kiipeuavät ylös saakka palkitaan aivan mahtavilla maisemilla, mutta niitäkin makeampaa itselle oli se tunne että oli uskaltautunut ylös asti.

sri lanka monks at sigiriya rock

Kulttuuria lisää

Rauniokaupunki Polonnaruwassa kallioon veistetyt suuret patsaat ovat pysähdyttävää katseltavaa.

sri lanka statue

Polonnaruwa on myös UNESCON maailmanperintökohde, jonka 1100-luvulla rakennetun kaupungin rauniot paljastavat yhden parhaiten suunnitelluista kapungeista siltä ajalta. Myös tänne monet srilankalaiset tekevät pyhiinvaellusretkiä ja kokoontuvat perheineen rukoilemaan. Me sen sijaan vuokrasimme pyörät ja ajelimme niillä alueen läpi.

Polonnaruwa

Kulttuurista puhuttaessa on myös mainittava srilankalaiset naamiot, joita käytetään mm. eri kansantansseja tanssiessa.

sri lankan masks

Näin viikon aikana useita eri tansseja, ja jokainen tanssi kertoo oman tarinansa.

sri lanka welcome dancers

Cinnamon Hotels

Yksi matkamme sponsoreista oli Cinnamon Hotels, ja vaikka siis minulla ei ole mitään pakotteita mainita heitä tässä postauksessa, niin suosittelen ketjua. Matkan aikana yövyimme ketjun monessa eri hotellissa, ja myös pysähdyimme muutamassa lounaalla, ja kaikki olivat sellaisia joita voin suositella.

sri lanka cinnamon hotels colombo

Ehkä huonoimpana listalla on Cinnamon Lakeside pääkaupungissa Colombossa, mutta ehkä kun en itse koko kaupungista niin välittänyt niin hotellikaan ei muistu mieleen mitenkään erikoisempana (paitsi heidän ruoka!).

sri lanka cinnamon hotels beruwala beach

Ehdottomasti lempihotelli reissun ajalta oli Cinnamon Bey Beruwalassa, ja kaikki Chaaya-hotellit olivat myös kivoja, mutta niissä muutamassa vain pysähdyimme lounaalla, emmekä yöpyneet. Chaaya Hotels on Cinnamon Hotelin omistama ketju.

cinnamon hotels sri lanka pink couch

Lähde mukaan Instagram Travel Thursday-bloggaajaksi

Mukaan lähteminen on helppoa.

Instagram Travel Thursday, eli #IGTravelThursday yhdistää matkailijoita Instagramissa. Käytä hashtagia, ja lue postaukset joissa matkailu ja Instagram kohtaavat.

IGTT:ä Suomessa hostaavaat Muru Mou, Travellover ja Skimbaco. Lisää postauksesi alle – ja käy lukemassa muiden postaukset! Muistathan linkata hostaaja-blogeihin postauksestasi, ja käytä ainoastaan Instagram-kuvia postauksessa.

Save

Voit tykätä myös näistä

8 comments

sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa huhtikuu 23, 2017 at 10:44

Tämä juttu sivisti minua Sri Lankan verran. En ole koskaan ajtellut matkustavani sinne, mutta sait paikan kyllä kuulostamaan käymisen arvoiselta. Kaupungit ja luonto tuolla olsi se mun juttu.

Reply
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA huhtikuu 11, 2017 at 02:23

Sri Lanka pitäisi kyllä käydä valloittamassa joskus, maa kiehtoo aivan hulluna hienon kulttuurinsa ja historiansa takia. Enkä kyllä ollenkaan pistäisi pahakseni Sri Lankan paljon kehuttuja rantojakaan! Ihania kuvia, tykkäsin tosi paljon etenkin noista ensimmäisten kuvien värimaailmoista!

Reply
Travelloverin Annika huhtikuu 7, 2017 at 16:36

Reilu vuosi sitten oltiin vajaat pari viikkoa Sri Lankassa ja osa kohteista olikin siksi tuttuja. Nättiä rantaa ei osunut kohdalle. Se oli pettymys. En minäkään rannalla loikoilija ole, mutta tykkään kävellä ja tuijottaa merta. Ehkä parasta olivat kuitenkin norsut. Olin eri puistossa kyllä. Vähän mietin, jos tänä kesänä palaisin maahan, mutta liikkuminen oli siellä minusta aika vaivalloista. En taida yksin siihen ryhtyä.

Reply
Terhi / Muru Mou huhtikuu 6, 2017 at 14:50

Mä suunnittelin Sri Lankaan menoa talvella 2009-2010 ja silloin minua suositeltiin olla menemättä, sillä sisällissodan päättymisestä oli niin vähän aikaa. En mennyt, ja koko Sri Lanka jäi vähän kuin unholaan. Mutta nyt alkoi taas kiinnostaa (ja paljon!), kiitos tämän postauksen! Etenkin Galle näyttää todella ihanalta :)

Reply
sari/ matkalla lähelle tai kauas huhtikuu 6, 2017 at 14:02

Voihan mitkä kuvat! Itsekin olen Sri Lankaan matkaamista joskus pohtinut ja miettinyt onko siellä mitään nähtävää. Onhan siellä. Kiipesittekö ylos noita portaita?

Reply
Miia huhtikuu 6, 2017 at 13:34

Ihania kuvia ja ihana kun monissa näkyy myös paikallisia ihmisiä! :) Tuo heti ihan eri tunnelman kuviin.

Reply
Aron / Ja sitten matkaan... huhtikuu 6, 2017 at 12:28

Vau, olipas taas hienoja kuvia! Sri Lankaa olen kuullut kovasti kehuttavan muidenkin toimesta. Varsin monipuoliselta näytti tarjonta. Ehdottomasti kiinnostuin.

Reply
Teija / Lähdetään Taas huhtikuu 6, 2017 at 01:42

Mitä enemmän luen Sri Lankasta, sitä enemmän se kiinnostaa. Aivan ihania kuvia!

Reply

Leave a Comment